Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Над 80% от работодателите смятат да дадат коледни бонуси на служителите си, сочи проучване

бонуси

82% от работодателите смятат да дадат коледни бонуси на служителите си. Това сочи изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведено сред около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията и други.

Данните от тазгодишното проучване показват, че макар Covid кризата да промени значително икономическата среда и начина за премиране, по-голямата част от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси, коментират от Палатата.

Запазва се високият дял от 82,5% през 2022 (83% през 2021 г.) на фирмите, които възнамеряват да дадат допълнителни стимули за служителите си около празниците. Спрямо 2020 и 2019 г. процентът се увеличава. През 2020 г. 60% от предприемачите са заявили, че ще имат възможност за раздаване на бонуси за Коледа, припомнят от БТПП.

13% от фирмите, участвали в анкетата заявяват, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради кризата с пандемията и войната. А така също и поради това, че предвиждат увеличение на заплатите от догодина. Около 3% от управителите на българските фирми все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители.

Най-голям процент (42%) от българските предприемачи посочват в тазгодишното проучване, че очакват да раздават коледни бонуси на своите служители, най-вече, защото искат да ги мотивират и запазят.

На следващо място 40% от мениджърите на фирми посочват, че основен стимул за даването на коледен бонус са предстоящите празници. 33% от анкетираните казват, че финансовото състояние на фирмата позволява раздаването на някакъв вид бонус на служителите.

По отношение на начина на определяне на бонусите за Коледа, по равно се разпределят процентите между работодателите, които ще дават еднакви бонуси за всички служители (41%) и тези, които определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки служител (40%).

Размерът на допълнителното възнаграждение, свързано с Коледните празници, варира:

Най-голям е делът на бонусите до 200 лв. – 36%. Бонуси в размер 200-500 лв. планират да раздадат 25%. А 23% от мениджърите възнамеряват да раздадат допълнително възнаграждение от 500 до 1000 лв. на всеки служител в своята фирма. 14% от работниците могат да очакват коледен бонус от над 1000 лв. Тук се наблюдава повишение на процента спрямо година по-рано, когато 12% от работодателите са смятали да дават бонуси с такъв размер. По равно (46%) се разпределят процентите, които показват, че фирмите планират бонусите да са еднакви спрямо миналата година или да са по-високи.

Продължава положителната тенденция за намаляване делът на работодателите, които планират раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020-та, 12% през 2021-ва до 8% през настоящата година.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
22.12.2022

За вълшебна Коледа: Красиви идеи за декорация на празничната маса

Коледа е ново начало. Любов. Споделеност. Надежда. Радост. Коледа е време – време, което да (си) подарим – за приятни […]

Прочети още
разходи 16.12.2022

Проучване: Българите определят 2022 като лоша година, очакванията за 2023-та – песимистични

Българите определят 2022 като лоша година като очакванията им за предстоящата също са песимистични. Сънародниците ни дават и рекордно ниска […]

Прочети още