Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Надземните басейни отново на мода – практични идеи по американска рецепта

Горещата вълна, която в момента като че ли преминава през по-голямата част от света, включително и в САЩ, привлече вниманието на хората към селскостопанските резервоари, контейнерните басейни и други иновативни решения като бързи и бюджетни решения за осигуряване на прохладно място в задния двор.

В крайна сметка да си имаш личен басейн си е супер бонус, когато настъпят летните горещини. Същевременно разходите за изкопаването и изграждането на традиционен вграден басейн са значително по-големи. А и отнема повече време, затова за басейн, изграден в последния момент, когато вече са започнали жегите, трябва да се търсят други идеи.

Ето защо едно пренебрегнато през последните години дизайнерско „чудо“ от началото на 20-ти век – надземният басейн – сега изживява своя ренесанс в САЩ. Затова решихме и ние да погледнем към задните дворове на хората отвъд океана – за да почерпим бързи и практични идеи за надземни басейни.

Басейн от транспортен контейнер. Снимка: Modpools

Естетика, която не е за всяко пространство

Първият надземен басейн е изграден за Racquet Club във Филаделфия през 1907 г. Приложението му обаче добива широка популярност едва след Втората световна война, когато се разпространява стремглаво в американските предградия.

Инсталирането на надземни басейни всъщност не е толкова просто. Тяхната естетика едва ли би отговаряла на всяко пространство в задния двор, затова, за да се постигне перфектното решение, са нужни определени умения и доза отдаденост. За да могат, попаднали в правилните ръце, да се превърнат в изненадващо стилни „прохладни оазиси“. А най-хубавото от всичко е, че не изискват водопровод.

снимка:Cowboy Pools

Любителите на басейна обикновено избират кръгъл резервоар с диаметър от около 3 метра.

Една от най-големите тенденции в пространството за надземни плувни басейни е обикновен резервоар, изработен от поцинкована стомана, който се използва във фермите за съхранение на вода, храна за добитък и др.

Тези метални резервоари се предлагат в различни форми и размери. Но феновете на домашни басейни в САЩ обикновено избират кръгъл резервоар с ширина около три фута. А за тези, които не искат да си правят труда да посещават сайтове за селскостопанско оборудване, се обръщат към фирми, специализирани в това. Такава е фирмата на Арън Вайс и Аманда Шафтел например. Те основават своята Cowboy Pools през 2020 г., инвестирайки средствата от своята отложена заради пандемията сватба. Така пандемията се оказва повод да стартират собствен бизнес.

басейни
Снимка: Cowboy Pools

Монтаж до ключ

Базирани в тексаския град Остин – който има най-малко шест месеца топли дни в годината – двойката предлага басейни тип „резервоар“. Размерите им варират от 1,8 до 3 метра за диаметър. Всеки един се предлага с цялото оборудване, необходимо за поддържане на водата чиста и филтрирана.

Вайс и Шафтал пред едно от произведенията си – надземен басейн. Снимка: Cowboy Pools

„Наистина се развълнувахме от тези малки басейни и след като се сблъскахме с типичните предизвикателства „направи си сам“ – тонове проучвания, намиране на всички части и оборудване, опити и грешки – стигнахме до идеята да предложим цялостна инсталация за басейн-резервоар като услуга „до ключ“, разказва Шафтел пред Architectural Digest.

Басейн от транспортен контейнер. Снимка: Douglas Friedman

Басейни от транспортни контейнери

Транспортните контейнери като цяло не са предназначени да задържат вода сами по себе си, но с някои модификации и подобрения, могат да се превърнат в прекрасни оазиси в задния двор. И не само – могат да се превърнат и в обществен градски басейн в парка на всеки град, какъвто ви показахме тук наскоро. Но да се върнем към решения за задния двор…

Основана през 2017 г. от Пол Ратнам фирма Modpools трансформира използвани транспортни контейнери в персонализирани модулни басейни като този, който придружава скулптурите на Брет Дъглас Хънтър в комплекса на фотографа Дъглас Фридман в Мърфи, Тексас.

Снимка: Modpools

Транспортните контейнери обикновено са с размери 6 или 12 метра на 2,5 метра. Могат да бъдат модифицирани във фабриката на Modpools в наистина разнообразни модели басейни, за да отговарят на стила и желанията на клиентите. Към тях дори могат да се добавят подобни на аквариум функции, прозорци и други екстри, с които да не се отличават от скъпите и луксозни репения, но на по-добра цена. А инсталацията им в повече случаи отнема само един ден.

Басейн от транспортен контейнер. Снимка: Douglas Friedman

Заглавна снимка:Cowboy Pools
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
07.07.2022

6 от най-невероятните обществени басейни в Европа

Невероятни примери за басейни има много. Те са навсякъде по света и кой от кой е с по-впечатлителни характеристики. Но […]

Прочети още
Дубай 20.10.2021

Най-високият инфинити басейн в света е… в Дубай!

Дубай категорично е не само мега луксозна, но и ненадмината световна дестинация, когато говорим за уникални атракции, бляскаво строителство и […]

Прочети още