Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Най-бялата боя – охлажда и пести енергия

ултрабяла боя

Има множество примери за иновативни технологии и ултра бели бои, които имат охлаждащ ефект, но на преден план изскача най-бялата боя. Учени разработиха светлоотразителна супер бяла боя, която може да охлажда сградите, намалявайки нуждата от климатизация и дори да намали въглеродните емисии, ако се прилага масово.

Най-бялата боя, представена от инженери от Purdue University като резултат от 6-годишни изследвания, може да отразява до 98,1% от слънчевата светлина. Следователно има способността да охлажда сградите, разказват от екипа. За разлика от традиционната боя, за производството тук се използва бариев сулфат. Той се прилага и в производството на фотохартия, както и за козметични продукти. Частиците му са с различни размери, които „разпръскват“ слънчевите лъчи и дори могат да охладят непосредствено околните повърхности.

Бялата боя се използва от векове в по-топъл климат за охлаждане на сградите от горещината. Тази нова формула обаче абсорбира много по-малко слънчева светлина и следователно топлина, разказват още изследователите. Докато обикновената боя абсорбира 10% до 20% от слънчевата светлина, новата ултра бяла боя поема само 1,9%. „Ако приложите боята за покриване на покривна площ от около 1000 кв. метра, можете да получите охлаждаща мощност от 10 киловата. А това е повече от тази на стандартен климатик, използван за повечето домове“. Това обяснява водещият изследовател на екипа – Ксиулин Руан.

Инфрачервена камера показва как проба от най-бялата боя (тъмнолилавият квадрат в средата) всъщност охлажда дъската под температурата на околната среда:

ултрабяла боя
Източник: Purdue University

Независим експерт по разсейване на светлината от университета в Кеймбридж – Лукас Шертел, определи продукта като „потенциално вълнуващ“. Той напомни, че разработките върху охлаждащите бои са придобили все по-голяма популярност през последните години. По негово мнение, ако започне масовото им приложение в индустрията, включително към генератори и други машини, които излъчват топлина, то на теория те „могат да имат глобално въздействие върху енергийната ефективност“. „Предизвикателство обаче ще бъде насърчаването на търговското използване. А за да се случи това, производителите ще трябва да направят продукта си рентабилен“, казва в заключение Шертел.

Вижте още: