Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Най-дългият висящ мост в света скоро ще е в Турция

висящ мост

Строителните работи на най-дългия висящ мост в света са на своя финал. Мостът „1915 Çanakkale“, който се извисява в провинция Чанаккале в Северозападна Турция, категорично ще задмине сегашния рекордьор – моста Акаши Кайкьо в Кобе, Япония, който бе завършен през 1998 г. със средна дължина 1991 м.

„1915 Çanakkale“ е дълъг 4 608 метра, с централен размах от 2 023 м и обща височина на кулата на моста 318 м. Има шест магистрални платна (по три във всяка посока) и по две пешеходни пътеки от всяка страна за поддръжка.

Разположен на юг от градовете Лапсеки и Гелиболу, мостът обхваща протока Чанаккале, на около 10 км южно от Мраморно море.

Свързвайки европейската с азиатската част на страната, мостът ще осигури нова тежка транзитна алтернатива на прохода на Истанбул. Турските власти се надяват, че това ще доведе до по-бърз и по-рентабилен товарен транспорт до региона, както и до укрепване на икономическия потенциал и социалните връзки за местната общност.

Името на моста е избрано в чест на победата на турските над съюзническите сили по време на Първата световна война в Чанаккале през 1915-1916 – на същите брегове, на които сега се строи мостът. Затова и дизайнът е решен в цветовете на турското знаме – бяло и червено. Върховете на кулите на съоръжението пък наподобяват оръдия – отново като символ на победата при Дарданелите.

висящ мост
Снимки: 1915 Çanakkale

Mеждународен екип от австралийци; турци; корейци; холандци; японци; иранци; филипинци и британци работи заедно, за да бъде новият най-дълъг висящ мост в света завършен до началото на следващата година. Строителството по проекта за 1 млрд. паунда започна през март 2017 г. като към момента вече са поставени 67 от планираните 87 палуби.

Официалното му откриване е планирано за месец март 2022 г.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

пешеходен мост 07.05.2021

Отвориха най-дългия висящ пешеходен мост в света

Най-дългият в света висящ пешеходен мост вече е в Португалия, а официалното му откриване се състоя преди броени дни. Носи […]

Прочети още
21.09.2021

Ердоган откри „Тюркеви“ – турския небостъргач в сърцето на Ню Йорк

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри официално новия турски център в Ню Йорк – „Тюркеви“. 171-метровият небостъргач, богат на […]

Прочети още