Виж 1към1

Хотелиер за новата Програма за настаняване на бежанците: Може да сме прости, но не сме луди!

Прочети още

Най-добрите архитектурни и интериорни проекти: BIG SEE Grand Prix 2021

дизайн

BIG SEE отново раздаде своите Grand Prix (награди), отличавайки най-добрите проекти от света на дизайна, архитектурата и туризма.

За BIG SEE Awards

Наградите търсят най-креативните, уникални и визионерски проекти в шест различни категории: архитектура; интериорен дизайн; продуктов дизайн; моден дизайн; туризъм и работа с дърво. А сред участниците, които се съревновават за престижните международни отличия, са представители на 21страни от региона. Това са Албания, Австрия и България; Босна и Херцеговина; Кипър; Чехия, Гърция и Хърватия; Италия, Израел, Унгария, Косово, Малта и Северна Македония; Молдова, Черна гора, Румъния и Словакия; Словения, Сърбия и Турция.

Проектите, които избрахме да ви представим днес са носителите на Grand Prix от категориите „архитектура“ и „интериорен дизайн“. И, разбира се, обещаваме съвсем скоро да ви представим и останалите, защото са не по-малко впечатляващи и вдъхновяващи!

Grand Prix за архитектура – победителите:

ЖИЛИЩНА АРХИТЕКТУРА – Еднофамилни къщи:  nCAVED (Гърция)

Тази впечатляваща къща е проект на архитектите Константинос Вляхулис и Михаил Ксирокостас от MOLD architects.

nCaved се намира на малък уединен скалист залив, който сякаш се рее точно над морското равнище. Нуждата от защита от силните ветрове и все пак желанието да се възползват напълно от обезоръжаващата гледка, вдъхновяват решението на архитектите да пробият склона и да създадат вкопана в него къща, която едновременно се интегрира в пейзажа, но и запазва динамичното си присъствие.

Целият проект можете да разгледате тук: Kъщата-пещера, вкопана в скалите на Серифос .


ЖИЛИЩНА АРХИТЕКТУРА: многофамилни жилища: Бетонните къщи ( Хърватия)

Бетонните къщи са работа на арх. Давор Матекович от PROARH.

Тази минималистична архитектура се издига на Адриатическото крайбрежие, в междинната зона на планината Велебит. Къщите са изложени на суровите атмосферни условия, характерни за района и са замислени като комплекс от 3 индивидуални къщи, оформени в деформирани бетонни кубчета. Дизайнът се основава на идеята за традиционна крайбрежна къща с компактен етажен план и стриктно разграничаване на пространството по вертикала.

Ясният, минималистичен характер на пространството диктува и формата на къщите.


ПУБЛИЧНИ И ТЪРГОВСКИ сгради: Kinderhaus Sulz (Австрия)

Проектът е на Кристиан Мьоршел и „Juniwind Architektur & Jochen Specht“.

Детският кампус Kinderhaus Sulz е разположен в деликатен, традиционен ансамбъл от наместничество и църква. В непосредствена близост до други образователни сгради, новата сграда предлага уникалната възможност за създаване на публично отворено пространство, ориентирано основно към нуждите на децата. Архитектите споделят, че „размерът на децата“ е бил водещ принцип при проектирането – затова не бива да ви учудва, че някои от прозорците например са твърде ниски за възрастните, но пък идеално пасващи на децата.


ЛАНДШАФТ И ГРАДСКО ПРОСТРАНСТВО: Площад „Поляна“ (Хърватия)

Проектът е съвместна работа междиу Аtelier Minerva и Факултета по архитектура към Загребския университет (Ивана Тутек, Паула Шиметин, Ива Дубовечак, Извор Симонович), както и в партньорство с архитектите Неделка Бобанович, Бернарда Лукач, Ивана Чурич и Лучия Мегла о ландшафтния архитект Ксения Диминич.

Площадът е проектиран като непрекъсната триизмерна градска платформа, която побира различни социални събития и изпълнява ролята на посредник между исторически и съвременни градски артефакти.

Предложената стратегия е от отворен тип, установявайки диалог в неопределеното поле на съвременния град и, като запазва съществуващата идентичност, насочва бъдещото използване към нови сценарии в дискретна трансформация.

Grand Prix за интериорен дизайн – победителите:

ЖИЛИЩЕН ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН: House of tranquility (Израел)

Проектът е на Tal Goldsmith Fish.

Студиото превръща къщата на семейство в медитативно пространство, което да отговаря на природата и характера на обитателите му, които искат светла цветова палитра, естествени материали и повтарящи се основни геометрични модели в дизайна.

За цялата къща използват дървен под от опушен дъб, заедно със светли монохромни мебели, а за стълбите и парапета залагат на боядисани в бяло тънки железни дъски. За да отделят стълбището от хола и същевременно да запазят връзката между двете зони, дизайнерите проектира 6 метра високи дървени прозрачни жалузи, разположени в наклонена дървена рамка.

ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН НА ОФИС: Manifesto & reSITE Office (Чехия)

Проектът е на студио Marco Maio Architects.

Обособените помещения се намират на шести етаж на многофункционална сграда с подписа на архитект Станислав Фиала. При дизайна на Manifesto & reSITE Office е поставен акцент върху запазването и повишаването на качествата на пространството като такова – яснота, променливост, яркост и ефирност. Целта – да се създаде отворено и гъвкаво пространство, което може бързо да се трансформира и променя въз основа на използването и необходимостта от поверителност.

РЕСТОРАНТ: Musa (Чехия)

Проектът е резултат от сътрудничеството между Мартин Дуба (Martin Duba studio), Петер Шинделар (Vllnna s.r.o.) и Хана Давидова (Flatwhite).

Модерна кухня, свежи съставки и настроение, които отдават почит на почти забравената традиция на най-добрите туристически ресторанти от 20-те години на миналия век. Това е кратко представеното задание от клиента, което дизайнерите използват за отправна точка, за да създадат впечатляващ интериор, който да се впише в отличителното пространство на изоставената фабрика Vindyš.

Поради суровия характер и необятността на пространството, най-големият проблем се оказва създаването на интимна атмосфера по отношение на монументалността на първоначално индустриалната зала. А решението му е във внимателната работа с мащаба, което най-ясно личи в избора за създаване на хоризонтално разделение, което оформя визуална граница между новия дизайн и оригиналните конструкции.

ТЪРГОВСКИ ИНТЕРИОР: Оптика Centro Ottici (Гърция)

Проектът е на Mold Architects и Lighting Design.

Проектът се фокусира върху обновяването на съществуваща оптика в Атина. Основната цел на екипа е да премахнат във възможно най-голяма степен всички инфраструктурни елементи и да преосмислят самия продукт като структурен елемент, чието повторение да създаде архитектурно пространство.

Разрушавайки съществуващата конструкция на пространството, те създават 4 различни зони: 1) металната завеса, на която са изложени всички слънчеви очила, огледалата и фирменото лого; 2) огледало, което създава безкрайно повторение на мрежата, позволявайки на посетителя да погледне отвъд безпорядъка и да се съсредоточи върху продукта; 3) прозрачна бяла стена, която се сгъва обратно в пода и показва и дискретно излага диптричните очила; 4) осветление, което следва логиката на абстракцията, създавайки зловеща, футуристична среда.

ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРИОР: EDI (Австрия)

Проектът е на Studio Lois.

EDI е различно място за грижа за деца от 1 до 3 години. Разделянето на помещенията е постигнато чрез мебелни елементи, а полупрозрачните поликарбонатни стени оформят интересни гледки и създават светли нюанси във вътрешните стаи.

АРТ инсталация: Light Architecture (Унгария)

Концепцията и дизайнът са на Bálint Botzheim and Sándor Böröcz

Арт инсталация, която анимира трансформацията на основните форми на архитектура една в друга в пространството на черната кутия като вид вселена.
С помощта на виртуални компоненти зрителите могат не само да проследят движението на формите и телата като фронтално представление, но могат свободно да се разхождат в пространството на светлината и по този начин да имат възможността да наблюдават промените на формите и отвътре.

Архитект Петер Матраи композира музикално произведение за инсталацията. То представлява диагонална матрица от хармонични интервали, следващи ритъма на мигащите източници на светлина. Идеалната форма завършва процеса в епизодите, оживени от лъчите на светлината – почти като в етюдите – движещи се по маршрута на органична модерна нова геометрия.

С този проект Салонът на архитектурата в Будашеща отбелязва паметта на родените в Унгария майстори на светлината. Сред тях са имена като Ласло Мохоли-Наги, Ищван Себок и Андор Вайнингер. Събитието е поповод 100-годишнината от основаването на Баухаус.

Публикация: 1към1 (Всички снимките са предоставени от BIG SEE Awards).

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
архитект 10.11.2021

Архитектът, който спечели Oberlander – наградата „Прицкер“ в ландашафтната архитектура

В края на месец октомври Cultural Landscape Foundation TCLF обяви американският архитект Джули Баргман за носител на новоучредената международна награда […]

Прочети още
Bource de commerce 10.05.2021

Bourse de Commerce – нов музей отваря врати в сърцето на Париж

След съобщението на френския президент Еманюел Макрон, че всички музеи и културни обекти във Франция могат да отворят отново от […]

Прочети още