Най-добрите високи сгради в света за 2016 г.

Небостъргачите като строителство на бъдещето


Раздадоха наградите за най-високи сгради в света. Конкурсът се казва „Tall Building Awards“, а наградите се дават от Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). За 15-та година небостъргачи от цял свят се надпреварваха за престижната награда.

Тази година участниците в конкурса бяха 132. Комисията е избирала победителите според един основен критерии – „сградата да има позитивни влияние над хората, които я ползват и над градската среда, в която се намира тя“.

Фокусът е върху постройки, които изпъкват с иновативни решения и дават отговор на важни проблеми свързани с поддръжка, сеизмична активност, ветрове и смесена функционалност.

Печелившите архитектури са разделени в 5 категории: Най-добри високи сгради по региони (Америка, Азия и австралия, Европа и Среден Изток и Африка), Награда за градска среда, Награда за иновация, Награда за изпълнение и Награда по случай 10 години.

best-tall-buildings-2016-01

Via 57 West, Ню Йорк, САЩ (бялата сграда по периметъра, намираща се почти в центъра на снимката). Дизайнът е на Bjarke Ingels. Най-добра висока сграда 2016 за Америка.

best-tall-buildings-2016-02

Shanghai Tower, Шанхай, Китай (засуканата сграда в дясно). Дизайнът е на Marshall Strabala и Jun Xia. Най-добра висока сграда 2016 за Азия и Австралия.

best-tall-buildings-2016-03

Hearst Tower в Ню Йорк, САЩ. По дизайн на Norman Foster. Победител в категорията „10 Year Award“.

best-tall-buildings-2016-04

The White Walls, Никозия, Кипър. По дизайн на Jean Nouvel. Най-добра висока сграда 2016 за Европа.

best-tall-buildings-2016-05

The Cube, Бейрут, Ливан. По дизайн на три холандски архитектурни фирми:JSA, Cimka и HofmanDujardin. Най-добра висока сграда 2016 за Средния Изток и Африка.

best-tall-buildings-2016-06

Pin-Fuse, дизайн, който може да бъде използван в сградите за намаляване на последствията от сеизмичната активност. Победител е в категорията за Иновация за 2016 г.

best-tall-buildings-2016-07

Taipei 101, Тайпе, Тайван. По дизайн на C. Y. Lee. Победител в категорията за най-добро изпълнение 2016.

best-tall-buildings-2016-08

Wuhan Tiandi, Ухан, Китай (комплекс, който включва небостъргачите в дясно и по-малките сгради, намираще се под тях). По дизайн на базираната в Лос Анжелис фирма 5+design. Победител в категорията за градска среда.