Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Най-големите градове в света през 2021

градове

Новините около предстоящото национално преброяване в страната провокираха любопитството ни да обърнем поглед към света и да видим какво се случва с глобалното население, което, безспорно, нараства бързо, а познатият централизиран модел на градско планиране е повод за все по-мащабното нарастване на световните мегаполиси.

А колкото и да си говорим за това как в резултат на световната пандемия все повече хора търсят начин да избягат от града и да заживеят на село, всъщност данните показват нещо съвсем различно. А именно – до началото на следващото десетилетие, т.е. до 2030 г., се очаква 60% от хората по света да живеят в градове – по-малки или по-големи, но все пак… градове. 🙂

Кои са най-големите градове в света през 2021 година и какви са предизвикателствата, пред които е изправен всеки от тях, ще разберете… сега!

10. Осака, Япония

Население през 2021 г.: 19,110,616

Осака

Осака заема водещата 10-та позиция в световната ранглиста на мегаполисите, а освен това можем да го наречем и „сърцето“ на Япония, когато говорим за преплитане на традиции, история, култура. Не случайно преди век това беше и най-големият град в Япония по площ и население, а пристанището и процъфтяването на международната търговия го превърнаха в икономически, арт и културен център. център за изкуства и култура. Населението на Осака обаче е намаляло през последните десетилетия поради вътрешната имиграция от града към крайградските райони, а смъртността в района надвишава раждаемостта – причини, поради които градът отстъпи пред Токио и Йокохама.

9. Мумбай, Индия

Население през 2021 г.: 20,667,656

Мумбай

Мумбай е вторият по големина град в Индия, след Делхи. (Да, това съвсем логично може да ви подскаже, че и Делхи е някъде в класацията, но къде, ще разберете малко по-надолу 😉 ).

Градът претърпя буквално „експлозия“ в темповете си на растеж през последните двадесет години (над 40%), предимно заради вътрешни миграционни процеси и т.нар. централизация на териториите. Тези темпове на пренаселване обаче доведоха и до сериозни здравословни проблеми и разширяване на бедните, крайни райони. Сред основните предизвикателства пред Мумбай в момента са належащата нужда от осигуряване на качествени здравни и образователни услуги.

8. Пекин, Китай

Население през 2021 г.: 20,896,820

Пекин

Столица на Китай, но втори по-големина град за страната – след града, известен като „перлата на ориента“.

Населението в Пекин се е увеличило с 44% само за десетилетие (2000-2010). Това провокира властите да си поставят за цел да запазят населението му под 23 милиона до 2020 г. и както показват цифрите – справили са се.

7. Кайро, Египет

Население през 2021 г.: 21,322,750

Кайро

Кайро, или често наричан Люлката на цивилизацията, свързва историческия Египет със съвременния Египет в своята градска архитектура. Това е най-големият град в Африка и Близкия изток и третият по големина градски район в ислямския свят.

Подобно и на другите големи градове в Египет, Кайро е подложен на бърз растеж и гъстота на населението в резултат от огромната разлика между раждаемостта и смъртността. Пренаселването на Кайро доведе до проблеми в здравната система и сериозно замърсяване на въздуха. Страната обаче има няколко инициативи за решаване на проблемите, една от които е да образова и информира гражданите на тема „семейно планиране“.

6. Дака, Бангладеш

Население през 2021 г.: 21,741,090

Дака

Градът на джамиите, така е известен Дака и само един „птичи поглед“ е достатъчен, за да разберете защо. 🙂

Дака е индустриалният и финансов център на Бангладеш заради стоките, които внася, особено текстилните продукти. Икономически, разбира се, са причините масово хората да се насочат към живот в Дака, което обаче доведе до сериозни проблеми, основно заради липсата на адекватна инфраструктура в града. А това доведе до проблеми като замърсяване, ужасен трафик и липса на питейна вода. Предизвикателството пред Бангладеш – да разработи и приложи иновативна и ефективна схема за градско планиране, за да смекчи тези последствия.

5. Мексико Сити, Мексико

Население през 2021 г.: 21,918,936

Мексико Сити

Разликата между Дака и Мексико Сити по отношение броя на населението е сравнително малка, но все пак мексиканския мегаполис е малко по-пренаселен и то не само с вътрешни емигранти, но и такива от целия свят.

Въпреки че градът има нисък темп на растеж на населението, той все пак е доста „уязвим“, заради неадекватна инфраструктура и липсата на достатъчно жилищни райони. Друг проблем, пред който е изправен Мексико Сити, поради географското си положение между две големи планински вериги, е, че градът „попива“ замърсяваният и непрекъснато се увеличава ефектът на градския топлинен остров. Положителното е, че държавната политика е осъзнала сериозността на проблемите си и от няколко години работи ефективно за разрешаването им.

4. Сао Пауло, Бразилия

Население през 2021 г.: 22,237,472

Сао Пауло, снимка: FlyTap

Пренаселен, много пренаселен. В Сао Пауло през последните години има много силна емигрантска вълна от Европа, което пък го прави и най-етнически разнообразния в Бразилия. Този мулти-култи тренд има и своите предимства, да – оказва голямо влияние в областта на изкуствата и развлеченията, но все пак пренаселването на града, влошава и рязко качеството на живот. А местните са изправени пред проблеми като липса на добри жилища, „катастрофираща“ инфраструктура, нарастващо ниво на замърсяване и др.

3. Шанхай, Китай

Население през 2021 г.: 27,795,702

Шанхай

Ето и отговора на „загадката“ от т. 6 – кой е най-големият град в Китай, известен като „перлата на Ориента“ – Шанхай.

С относителен висок темп на растеж, Шанхай е един от световните мегаполиси, които са пример за това как нарастването на населението може да се контролира по ред причини. Все пак тук го правят от доста години, а сред най-известните им политики е – ограничаване броя на децата в семейството… Въпреки че тази стратегия помогна за ограничаване на пренаселеността и спестяване на ресурси, тя пък постави други демографски предизвикателства, пред които градът трябва да се изправи – нарастващата възраст на обществото, ниския коефициент на раждаемост и дисбаланса в съотношението между половете.

2. Делхи, Индия

Население през 2021 г.: 31,181,376

Делхи

Делхи е изправен пред относително висок темп на растеж на населението поради миграцията от селските райони и високата раждаемост, а това определено застрашава ресурсите и устойчивостта на града. А очакванията са, че съвсем скоро градът ще задмине лидера в световната класация на мегаполисите – Токио до 2028 г.

Тази прогноза обаче е и истинско предизвикателство пред стратегиите за градско планиране на града. Но от друга страна и „златна възможност“ за инвеститорите, готови да се възползват от безбройните възможности за реално развитие на държавата и създаване на нови пазарни тенденции.

1. Токио, Япония

Население през 2021 г.: 37,339,804

Токио, снимка: freepik

Токио е дом на 30% от населението на страната на изгряващото слънце – Япония.

Районът, чиято история започва преди векове като малко село, се разширява през вековете, за да се превърне в първия мегаполис в Азия и най-големия град в света.

Единствената криза, за която се сещаме, довела до рязък спад на населението по време на Втората световна война. Но, японците са си японци – градът се възстанови бързо доста бързо – по-малко от десетилетие. И въпреки че Токио не може да се „похвали“ нито от изобилие на природни ресурси, в това число и достатъчно територия, градът е не само най-големият мегаполис в света, но и изключително развит и успешен пример развитие на икономиката, един от водещите финансови центрове в света.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жилищно строителство 20.07.2021

10 тенденции в жилищното строителство, за които трябва да знаете

Жилищното строителство е тема, която рано или късно „застига“ всеки от нас и това е хубаво, разбира се! 🙂 За […]

Прочети още
градовете 28.03.2021

Градовете на бъдещето – от градски паркове до технологични утопии

Днес градовете се борят все повече с проблеми, вариращи от натоварен трафик и препълнени сметища, до недостъпни заради липсата на […]

Прочети още