Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Най-големият син диамант в света бе продаден на търг за $57,5 млн.

диамант

Огромен 15,10-каратов син диамант бе продаден на търг в Хонконг, организиран от Sotheby’s за 57,5 ​​милиона щатски долара.

Според аукционната къща диамантът „Де Бирс Кулинан Блу“, стъпаловиден яркосин диамант, е и най-големият от този вид, излизал някога на свободния пазар. „Битката“ за придобиване на скъпоценния камък е продължила 8 минути, а кандидатите да го придобият са били четирима.

Новият му собственик (чиято самоличност е тайна) плати една от най-високите цени, плащани за диамант на свободния пазар изобщо. При това – с близо 10 милиона щатски долара повече спрямо предварителните очаквания от 48 млн., след като получи най-високата възможна оценка за цветен диамант на Института по гемология на Америка, каквато е давана досега на по-малко от 1% от сините диаманти.

Историята на „Де Бирс Кулинан Блу“

Синият диамант е добит през 2021 г. в мината „Кулинан“ в Република Южна Африка. Тя е и един от малкото източници в света на изключително редките камъни с този цвят. Известна е с това, че именно тук е открит най-големият диамант в света – камъкът „Кулинан“ – огромното 3106 карата съкровище, намерено през 1905 г. 

Любопитно съвпадение

Интересно съвпадение е, че през 2016 година друг син диамант бе продаден в Женева точно за 57,5 млн. щатски долара. Това бе Синият Опенхаймер, който постави и нов рекорд за най-скъп диамант, продаван в историята на аукционата къща Christie’s.

* Заглавна снимка: Моделът Стефани Мартинс позира със синия диамант „De Beers Cullinan Blue“ по време на визуализация за пресата в Sotheby’s в Ню Йорк, 15 февруари 2022 г. Фотограф: TIMOTHY A. CLARY/AFP чрез Getty Images

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Качамакофф 02.02.2022

Сервиз на българката Саша Качамакофф е продаден на търг за близо 2400 лева

Сервиз от чаши, силно наподобяващи стилизирани български кратунки, е продаден на търг в интернет за произведения на изкуството от началото […]

Прочети още
12.11.2020

Рядък розов диамант е продаден за над 26 млн. долара

Изключително рядък розов диамант бе продаден на търг в Швейцария за 26,6 млн. долара. 14,8-каратов диамант, наречен „Духът на розата” […]

Прочети още