Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Най-големият в света: Нов музей на астрономията отвори врати

астрономия

Най-големият музей на астрономията в света отвори врати в Шанхай. А неговата сложна, криволинейна форма е проектирана именно, за да отразява в най-пълна степен „геометрията“ на космоса. Няма нито една права линия или ъгли. Вместо това – три припокриващи се една друга дъги, наподобяващи орбитите на небесни тела, съставят цялата сграда – впечатляваща както с дизайна, така и с мащаба си.

„Космическият“ дизайн комбинира окулус, сфера и обърнат купол, които символизират съответно слънцето, луната и звездите.

Шанхайският музей на астрономията е с обща площ от 420 000 кв. м. В него са разположени планетариум, обсерватория и висок над 20 метра слънчев телескоп. Ще бъдат представени и множество изложби на тема астрономия.

Музеят е по проект на американската фирма Ennead Architects, която през 2014 г. спечели международен конкурс за проектиране на сградата. С този проект главният архитект на фирмата Томас Уонг и неговите партньори са искали да покажат, че всичко във Вселената е в постоянно движение и се управлява от набор от сили.

„Наистина вярвахме, че можем да използваме архитектурата, за да окажем невероятно въздействие върху цялото това изживяване – сградата трябваше да бъде въплъщение именно на … астрономически вдъхновена архитектура.“

Това споделя Уонг в прес информация след откриване на музея в петък. И допълва, че едно от най-големите предизвикателства в проекта е било да решат конструктивно задачата с три преплитащи се тела в една обща архитектурна цялост. Защото докато гравитационните връзки при движението между две небесни тела може да бъде изчислено дори чисто математически, то при намесата на трето „пътищата им стават хаотични и непредсказуеми“.


Над главния вход на Музея на астрономият пред посетителите се окулусът, който изпълнява ролята и на слънчев часовник. Кръг от слънчева светлина се движи по пода през целия ден, указвайки времето и сезона.

снимки: Ennead Architects /www.ennead.com/.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
27.03.2017

Най-високият небостъргач в света излиза в орбита

След като ви представихме плановете за най-дългият небостъргач в света, някои от вас ни запитаха дали това ще е и […]

Прочети още
пешеходен мост 07.05.2021

Отвориха най-дългия висящ пешеходен мост в света

Най-дългият в света висящ пешеходен мост вече е в Португалия, а официалното му откриване се състоя преди броени дни. Носи […]

Прочети още