Най-голямата дървесна къща в света изгоря до основи за 15 мин.


Около 15 минути бяха необходими, за да изгори най-голямата дървена къща в света. Дървената конструкция с височина 30 метра в Кросвил, Тенеси, се превърна в купчина пепел. Сградата е построена в началото на 90-те години от Харолд Бърджис, който в интервю казва, че е бил призован от Бог да издигне конструкцията: „Ако строите дървесна къща, никога няма да ви свърши материала.“ И така той го прави. През следващите две десетилетия атракцията, известна като Minister’s Treehouse, е построена с груб дървен материал, който до голяма част  е дарен от общността. Къщата се опираше на 25-метров бял дъб и се простираше на пет етажа, включвайки 80 стаи, включително класни стаи, спални и кухня. Змийско стълбище свързваше етажите и по истинска южняшка традиция имаше голяма веранда.

Интериорът е съюз между причудливост и духовност, показвайки сложно издълбан амвон с дървени лапи, извисяващ се кръст и ръчно издълбана Библия. Под конструкцията имаше тревна площ с надпис „Исус”. Дървесната къща служеше като място за събиране, тъй като е домакин на църковни служби и като популярна туристическа атракция. През 2012 г. пожарникарите спряха туризма в дървената къща като се позоваха на това, че сградата няма система за разпределение на натоварването, има неравномерна настилка и предоставя опасности от падане, надвишава кода и липсва регистриран архитектурен проект, наред с други нарушения. Бърджис оставя надпис, който гласи: „Затворен от държавния пожарен маршал. Подайте жалбите си до тях. “

Дерек Картър, капитан от пожарната служба в окръг Къмбърланд, е бил на мястото, когато местните полицаи са се обадили, за да съобщят за пожара. „Всъщност беше купчина развалини, когато се изтеглихме. Пожарът беше толкова силен, че трябваше да паркираме на 500 метра ”, казва Картър. Той преценил, че на конструкцията са нужни 15 минути.