Най-голямата градска ферма отваря врати в Париж


Най-голямата градска ферма в света ще бъде открита догодина в парижкия квартал Льо Мара. Шестетажната градина с площ от 14 000 квадратни метра има за цел да отглежда повече от 2000 килограма плодове и зеленчуци на ден. Двадесет градинари ще са назначени да отговарят за 30 различни видове растения, за да произвеждат зеленчуци за общността. Наречен Agripolis, проектът използва аеропонното земеделие, така че растенията абсорбират вода и хранителни вещества чрез мъгла.

Agripolis ще работи без използването на пестициди или почва. Той е част от по-големия проект Parisculteurs, който се ангажира да засади 250 декара растителност в цялата столица.

„Нашата прясна продукция ще бъде използвана за изхранване на жителите в югозападната част на града – или директно чрез пакетирани зеленчуци, или чрез магазини, хотели и столове – като по този начин ще помогне за намаляване на транспорта на храна“, казва Паскал Харди, основател на фирма Agripolis.

В градската на фермата ще има и нов ресторант на покрива, управляван от областната група Le Perchoir.

С подкрепата на общината в Париж, Agripolis се надява да свърже отново гражданите с техните хранителни източници, за да насърчи екологичната и икономическата устойчивост. Фермата ще играе ролята и на обществено пространство, където местните жители ще могат да си осигурят парцели за градинарство. „Нашата визия е град, в който плоските покриви и изоставените повърхности са покрити с нови растителни системи“, казва Харди.

Новата ферма вероятно ще заработи през пролетта на 2020 година.

Източник: archdaily.com