Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Най-голямaта къща в света и най-скъпата в Америка: The One

къща

След 8 години, посветени на проектиране и разработка, The One, за която се твърди, че е най-голямата къща в света и най-скъпата в Америка, вече е напълно завършена. И очаква своя първи собственик – този, който не само ще оцени пищните й размери и впечатляващия дизайн, но ще има и финансовата възможност да си ги позволи.

Най-големият дом в света се простира върху огромен парцел в шикозния анклав на Лос Анджелис – Бел Еър. А интериорът му с площ от 105 000 кв. метра до последно беше строго пазена тайна. 🙂

Разположена на ръба на хълм с площ от 5 акра, тази къща сякаш се носи над града. А 400-метровата джогинг пътека е само малка част от всичко, което ще ви покажем…

снимка: facebook

Малко факти

Както вече казахме, за построяването на The One бяха нужни осем години. Но не ви казахме, че е била нужна и усилената работа на 600 работника.

Проектът е работа на архитекта Пол Маклийн и интериорния дизайнер Катрин Ротонди, които са поканени от прочутия с грандиозните си проекти филмов продуцент Найл Ниами. Заедно имат задачата да му помогнат да изпълни най-големия си до момента проект с бюджет от 340 милиона долара.

„Този проект изглеждаше вълнуващ и в същото време плашещ“, казва Макклийн. Но впечатляващият терен за дома и дългогодишната му връзка с Ниами бързо убеждават архитекта не просто да поеме проекта, а “да създаде нещо уникално и грандиозно“.

И Макклийн със сигурност го е постигнал.

снимка: AD/Douglas Friedman

Една от най-вълнуващите характеристики на дома определено е спиращата дъха 360-градусова панорамна гледка – към Тихия океан, центъра на Ел Ей и хълмовете на Сан Габриел.

Входното пространство представлява мини басейн, има впечатляваща скулптура и разбира се – мост, по който да се премине. А главният вход на дома отвежда до няколко зони за забавление, подходящи за събирания от всякакъв характер.

„Водата е нещо, което често използваме в процеса на проектиране, защото позволява визуална промяна, която ви помага да се приспособите към заобикалящата ви среда“, обяснява Макклийн.

снимка: AD/Douglas Friedman

Използването на три основни цвята в цялото жилище – черно, бяло и сиво, е резултат от желанието на Ниями да има неутрална палитра, която позволява на пейзажа и панорамите да изпъкват.

Малко статистика

Дори и да ви звучи скучно, в този случай, статистическите данни, сигурни сме, ще ви впечатлят.

Защото къщата разполага с 42 бани, 21 спални, главен апартамент с площ от 5500 кв. метра, гаражна галерия за 30 автомобила, боулинг с четири линии, СПА зона, 30-местен киносалон, специална галерия за филантропия за провеждането на благотворителни гала вечери, огромна покривна тераса и 5 басейна.

снимка: AD/Douglas Friedman

Дизайнът

На Ротонди се пада предизвикателството да работи по интериорния дизайн, за да оформи отличителни пространства. Такива, които се преливат едно в друго, въпреки величието на къщата. А концепцията й е основана на т.нар. “Уау-елемент”.

снимка: AD/Douglas Friedman

Освен чрез дизайна, този Уау-ефект се постига и благодарение на богатата колекция от предмети на изкуството, включително инсталация с пеперуда от Стивън Уилсън на долното ниво и персонализиран панел на Niclas Castello в черно и сребро в кабинета. Има и богата колекция от мебели по поръчка от водещи дизайнерски марки.

Единствената

Името на къщата се оказва и възможно най-подходящото. Защото поради наскоро одобрени общински наредби, къща с такъв мащаб никога повече няма да бъде построена в Лос Анджелис, което означава, че The One наистина ще остане единствена по рода си.

снимка: AD/Douglas Friedman
Рекордьор

Heoтдaвнa имeниeтo пoпaднa и в световна ĸлacaция на водещ анализатор в областта на луксозния жилищен пазар. Според топ класацията зa нaй-cĸъпитe жилищa в света, oбявeни зa пpoдaжбa, The One беше на първо място. А обявената към момента продажна цена – 500 милиона щатски долара.

снимка: AD/Douglas Friedman

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
къща на скалата 17.06.2021

На върха на скалата – къща отвъд реалността

Първата ми асоциация, поглеждайки проекта на тази къща, положена на върха на скалата, беше за играта Тетрис. Втората – предположение, […]

Прочети още
15.07.2021

Топ 10 на най-скъпите имоти в София

Човек никога няма да бъде щастлив на мястото, което страстно иска да напусне. Не помня на кого е този цитат, […]

Прочети още