Най-голямата зелена стена в Европа поглъща по 8 тона мръсен въздух


Citicape House на Sheppard Robson в Лондон ще има зелена стена с площ 3700 квадратни метра – най-голямата в Европа. Очаква се тя да е определяща стандарта за градско зелено развитие в града. Citicape House не само е проектиран да се превърне в петзвезден хотел, но и живата му стена също ще абсорбира 8 тона замърсяване от въздуха годишно.

Хотелът, който се очаква да бъде завършен през 2024 г., ще разполага с 382 стаи, 3700 квадратни метра работно пространство, „небесен“ бар, места за срещи и събития, спа и ресторант на партера. На 11-ия етаж ще има и обществена зелена площ с безпрепятствен изглед към катедралата „Свети Павел“. Оттам зелената стена, състояща се от 400 000 растения, ще се увие около екстериора на сградата и ще съдържа пространства със застрашени видове растения, които да растат необезпокоявани.

В допълнение към 8-те тона замърсен въздух, които ще бъдат улавяни от Citicape House всяка година, се предвижда и сградата да произвежда 6 тона кислород и да понижава околната температура между 3 и 5 градуса по Целзий. Освен това стената ще улавя около 500 килограма опасни прахови частици всяка година. Освен очевидните предимства за качеството на въздуха, сградата ще вземе мерки за устойчиво функциониране с технологии като термопомпи въздух-въздух и системи за събиране на дъждовна вода, за да осигури напояване на живата стена.

Този проект е пример за политиката за екологично развитие на градовете разработена с плана за „Ню Лондон“, насочена към насърчаване на бизнеса да даде приоритет на екологичното озеленяване с надпис „Urban Greening Factor“ (UGF). Citicape House ще надвиши необходимия UGF с повече от 45 пъти.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Sheppard Robson

research symptoms