Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Най-грозните небостъргачи в света

Проектирането, особено на масивна сграда, не е проста задача. Това изисква вземане на прагматични решения съчетани с дръзко творчество. Както при всяка форма на изкуство, дизайнерът в крайна сметка се стреми да направи нещо изненадващо и оригинално. Понякога това усилие се отплаща под формата на сграда, надхвърляща времето и мястото. Друг пък, обаче не е така. Разбира се, не винаги е грешка на архитекта. В някои случаи, като Tour Montparnasse в Париж, дизайнерите просто не са имали късмет. Ако бяха издигнали работата си на някое друго място, може би нямаше да вади така очите. Но уви, архитектурата, както всички творчески начинания, е изпълнена с неволи и премеждия. По този начин Architectural Digest подбра 18-те най-грозни небостъргачи от цял ​​свят, като не всички отговарят точно на това определение, но затова пък са масивни сгради.

 

Не всичко златно е красиво. Trump Tower в Лас Вегас е отличен пример за това. Завършена през 2008 г., сградата с височина 189 метра е вадеща окото дори в град, изпълнен с доста кичозна архитектура.

Високата 450 метра ориенталска перлена кула е вторият най-висок небостъргач в Шанхай. Проектиран от архитектите Джиа Хуан Ченг, Джан Шулийн и Лин Белин, небостъргачът е завършен през 1994 г.

Със своите 7 351 стаи, First World Hotel & Plaza в Малайзия е завършен през 2008 г. и е най-големият хотел в света. Неговият грандиозен размер със сигурност не компенсира липсата на естетика.

Този небостъргач със сигурност не печели нищо от това , че е построен в един от най-архитектурно значимите градове в света. Ужасната структурата, завършена през 1969 г., понастоящем е най-високата сграда в Париж и вероятно най-грозната.

Сградата  Torre Velasca вероятно една от причините, поради които Милано се смята от мнозина за „най-грозният град“ в Италия. Проектиран от базираната в Милано фирма Studio BBPR, небостъргача е завършен през 1958 година.

Руското посолство в Хавана, проектирано от съветския архитект Александър Рошев бе завършено през 1985 г.

Тази сграда е проектирана отMVRDV и прилича на конструктор, нареден от други сгради. Тя е завършена през 2005 г., след четири години строителство.

Словашката радиостанция в Братислава е завършена през 1983 г. след 16 години строителство. Сградата, която прилича на обърната пирамида, е проектирана от Штефан Светко, Штефан Дъркович и Барнабаш Кислинг.

Въпреки че Националната библиотека на Беларус е отворена още през 1922 г., сегашната й структура не е била завършена до 2006 г. Сградата е проектирана от архитектите Михаил Виноградов и Виктор Крамаренко.

Тази сграда се намира в Лондон и е завършена през 2010 г. за приблизително 146 милиона долара. Наричан още „Бръснача“, този грозен небостъргач е дело на  фирмата BFLS, базирана в Обединеното кралство.

Сградата на Verizon в Ню Йорк, проектирана от Rose, Beaton & Rose и завършена през 1975 г., е не само естетически недомислица. Тя се намира в центъра на Манхатън близо до Бруклинския мост, което означава, че губи като местоположение в първокласното пространство за недвижими имоти в Ню Йорк.

Разположена в Абу Даби и проектирана от ливанската фирма MZ Architects през 2010 г., тази сграда е собственост на щаба Aldar.

Независимо, че хотелът Ryugyong в Северна Корея вече три десетилетия се строи, можем да кажем, че този небостъргач няма да бъде най-красивият на планетата. Проектиран от Baikdoosan Architects & Engineers, структурата с височина 330 метра е все още пуста.

Когато през 1992 г. телевизионната кула на Žižkov най-после бива завършена,тя завинаги променя хоризонта на Прага. Сградата е проектирана от Вацлав Аулич и отнема седем години за строителство и се простира на около 215 метра във въздуха.

Разположена в Банкок и проектирана от архитекта Сутет Джъмси, сградата на роботите е завършена през 1986 г. и струва около 10 милиона долара.

Разположен в Банкок, този небостъргач определян като слон е завършен през 1997 г. от архитект Сумет Джумай. Макар и игрива в дизайна, структурата не прави комплимент на тайландската архитектура.

Завършена през 1997 г. и разположена в Нюарк, щата Охайо, бившата сграда на Лонгабергер, по модела е проектирана от американската архитектурна фирма NBBJ и представлява огромна грозна кошница.

Завършен през 2012 г., Националният център за развитие на рибарството се намира в Хайдерабад, Индия.