Най-интересните молове по света


Въпреки всичките си усилия интернетът все още не може да убие моловете. Освен сезонните разпродажби и Черен петък, моловете са известни още с иновативни  архитектурни дизайни. Често вградени в смесени разработки, които включват офиси, хотели и зелени площи, днешните търговски центрове се чувстват по-скоро като обществени места, отколкото като традиционните молове. Привлекателните материали, арт инсталациите и озеленяването подобряват най-новите проекти от водещи фирми като Sou Fujimoto, UNStudio и Heatherwick Studio. Разгледайте най-красивите дестинации за търговия на дребно по целия свят.

Архитектурната фирма Arquitectonica е проектирала Brickell City Centre в Маями – 47 000 квадратни метра площ за магазини. Стъклена, стоманена и тъканна структура, известна като Climate Ribbon, покрива мястото за пазаруване като пропуска светлина, въздух и събира дъждовна вода, която се използва за напояване на озеленяването.

Интериорът на ремонтирания мол в Мелбърн бе преобразуван от дизайнера Масамичи Катаяма и неговата фирма Wonderwall. Emporium Melbourne вече разполага с привличащи вниманието елементи като позлатени таванни панели и настилка травертин.

Над 42 000 сфери от неръждаема стомана украсяват фасадата на площад „Ханджи Уанда“ в град Ухан, Китай. Търговският център, проектиран от UNStudio, е подреден около северни и южни атриуми, всеки от които е увенчан с фуниевидно осветление.

UNStudio също така стои зад дизайна на Lane 189 в Шанхай. Екстериорът се основава на шестоъгълна решетка и се осветява със светодиоди, за да се създаде набор от ефекти. Вътре в седем-етажно пространство са подредени извити подове, което дава на интериора отлично органично качество.

Heatherwick Studio трансформира Pacific Place в Хонг Конг – комплекс за смесено ползване с търговски център на четири етажа, построен през 1990 г. Фирмата подобрява циркулацията, добавя обществено пространство и включва естествени материали като дърво и камък.

Design District в Маями съчетава първокласни магазини и впечатляваща архитектура, включително фасадата от синьо стъкло на Sou Fujimoto. Пешеходният двор разполага с кула  на Бъкминстър Фулър и скулптура на Le Corbusier, както и повече от 50 палмови дървета.

Parque Toreo в Мексико Сити включва в интериора си с много светлина, дървета и фонтани. Пълно остъклен покрив покрива мола, който е свързан с три корпоративни сгради и хотел като част от смесено развитие, разработено от Sordo Madaleno Arquitectos.

Лондонската фирма ACME се е вдъхновила от викторианския дизайн за търговския център Victoria Gate в Лийдс, Англия. Комплексът включва универсален магазин с удивителна фасада с диаграми и две нови небесни аркади с екстериор от тухли и теракот.

Архитектурната фирма Wingårdhs проектира жизнения търговски център Emporia в Малмьо, Швеция. Сградата е разположена в три етажа, осем с парк на покрива, а магазините са разположени около атриуми с цветен дизайн.

Намиращ се в град Нола, Италия, близо до планината Везувий, Volcano Buono е проектиран от италианския архитект Ренцо Пиано и е открит през 2007 година. Молът има над 150 магазина, както и хотел и кино.

GUM, означаващ руски главен универсален магазин, се намира на Червения площад в Москва. След като е приватизирана в началото на 90-те, сградата в момента е дом на около 200 магазина.

Построен между 1865 и 1877 г., Galleria Vittorio Emmanuele II е икона на миланската архитектура и се намира в сърцето на Милано. Поради статута на Милано като модна столица на Италия, Galleria е дом на най-добрите магазини и ресторанти в Италия.

 

Един от най-големите търговски центрове в света, Dubai Mall е дом на над 1000 магазина. Чрез мола посетителите имат достъп до наблюдателната палуба на най-високата свободностояща структура в света – Burj Khalifa. Търговският център привлича над 750 000 посетители.

Открит през 1996 г., Canal City е дом на различни бизнес и развлекателни съоръжения, включително многобройни магазини, забавления, кино, два хотела, шоуруми и офис площи.

Разположен във Вегас Стрип, Fashion Show Mall първоначално е открит през 1981 г., но през 2003 г. е претърпяла много подобрения. Той е един от най-големите търговски центрове в САЩ и е дом на над 250 магазина.

По материал на ArchitecturalDigest