Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Най-красивата градска градина в света

градина

Gardens by the Bay със своите супердървета, превърнали се в една от емблемите на Сингапур, е най-красивата градска градина в света.

Gardens by the Bay е избрана от хиляди туристи по целия свят измежду 1000 забележителности, определени като „красиви“ през 2021 г., показва проучване на компанията HouseFresh като се позовават на данни от туристическата платформа TripAdvisor.

Gardens by the Bay определено е една от забележителностите не само в Сингапур, но и в целия свят.

Образец на градинарството и флоралното изкуство, което представя царството на растенията по съвсем нов начин, не е случайно, че любителите на пътешествията често я включват в списъците си. Открита през юни 2012 г., тази забележителна градска градина често оглавява класациите за туризъм и е носител на не една и две награди за архитектура и дизайн. В това число и на наградата за „Световна сграда на годината 2012“ на Световния архитектурен фестивал; Наградата за дизайн на президента на Сингапур през 2013 г., Рекорд на Гинес за най-голямата стъклена оранжерия (2015 г.), Сребърната награда за дестинации на Световните награди за отговорен туризъм през 2021 г. и мн. други.

градина

„…Където чудото цъфти“

Разположена на площ от 250 акра, Gardens by the Bay се състои от три самостоятелни крайбрежни градини – Централна, Източна и Южна (Bay South, Bay East и Bay Central). А сред най-големите й атракции определено са изкуствената гора от 164 фута високи, създадени от човека супердървета, като и музикалните вертикалните градини.

Други открояващи се локации в сингапурската градска градина включват оранжерията Cloud Forest с разнообразие от растителни видове от целия свят; Flower Dome и Floral Fantasy с изобилието си от цветове и OCBC Skyway, където посетителите могат да се насладят на разходка по въздуха.

градина

Има и активна градина със съоръжения за упражнения и „Павилион на слънцето“, в който се отглеждат над 1000 пустинни растения. Тук са и изкуствено създаденият каньон с най-голямата колекция от скулптурни скали в света. А така също и „Градината на културното наследство“, представяща историята на града-държава.

градина
градина

С повече от 1,5 милиона растения от над 19 000 вида, не се учудваме, че именно Gardens by the Bay е избрана за най-красивата градска градина в света.

градина
Всички снимки на Gardens by the Bay: gardensbythebay.com.sg

Кои градини още попадат в класацията до Топ 10?

В класацията на второ място за най-красива градска градина е избрана Jardin Majoelle в Мароко с 8 187 гласа. Следвана е от Люксембургска градина в центъра на Париж, която с 6 818 гласа се нарежда на третото място.

градина
Jardin Majoelle , снимка: wikipedia

До Топ 10 в листата за най-красиви градини по света се нареждат още: ботаническата градина Беладжио в Лас Вегас; Бучарт Гардънс в Британска Колумбия; Кингс Парк и ботаническата градина в Пърт; градините Тиволи в Копенхаген; Националната ботаническа градина Кирстенбош в Кейптаун; Нидерландските градини Кукенхоф в Лисе и ботаническата градина на Крайстчърч.

градина
Статуя на Богинята на Лова – Диана, в Люксембургската градина. Снимка: wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
17.08.2021

10 от най-забележителните архитектурни градини по света

Градината винаги е била пространствен стенограф за светилище и както историята не веднъж е показала, по време на криза това […]

Прочети още
архитект 17.01.2022

6 проекта, с които ще запомним архитект Рикардо Бофил (1939-2022)

Архитектурният свят се сбогува с още едно от значимите си имена – испанският архитект Рикардо Бофил. Новината потвърдиха от Ricardo […]

Прочети още