Най-красивите улици по света


Не всички улици са създадени еднакво красиви. За да е красива една улица не е необходимо тя да предлага урок по история или да представлява някакво чудо на архитектурата. Понякога е достатъчно малко красива природа и невероятния дух на хората, живеещи там, за да се създаде истинско произведение на изкуството. Предлагаме ви изборът от 14-те най-красиви улици в света, направен от елитното архитектурно издание Architectural Digest.

Разположен в андалуския град Кордоба, Calleja de las Flores е тясна улица, която се влива в площад. Със своите цветя и бели стени, очарователната испанска улица е много типична за региона и вдъхва невероятна романтика.

Многоцветните домове, които се намират в квартал Ла Бока в Буенос Айрес, Аржентина, все още отразяват голяма част от историята на 19-ти век. Когато европейските имигранти пристигат от италианския град Генуа, много от тях стават докери. Те започват да строят домовете си с малко или никакви доходи като използват тънки листове от вълнообразен ламаринен метал от доковете, покрити с остатъчна боя. Когато един цвят неизбежно свърши, те просто ще използват друг. И по този начин се ражда колоритен квартал.

Улица Ломбард в Сан Франциско се е превърнала в една от най-посещаваните туристически дестинации в града. Туристите често се събират, за да гледат невероятни изгледи, докато шофьорите се промъкват през завоите. Завършена през 1922 г., улицата е проектирана да бави автомобилите надолу по стръмния си хълм. Препоръчва се на шофьорите да не карат с повече от 10 км в час

Улиците на град Шефшауен, малък град в Северозападен Мароко, са известни със своите различни оттенъци на синьо. Основан през 1471 г., градът някога е бил използван като крепост за заточеници от Испания. През вековете много евреи се преместват в Шефшауен, носейки с тях древното убеждение, че използването на синя боя би напомнило на хората за Божията сила. За най-ярко преживяване посетителите трябва да се разхождат по улиците като Al Hassan Onsar, Rue Outiwi и стръмните стълби, водещи нагоре и надолу по улица Rue Bin Souaki.

Едно от най-големите богатства на Юнеско е 1000-годишният Стар град в Лицзян, Китай. Той е известен със своите криволичещи канали и пътеки. Разходеките по улиците са много зрелищни и остават без дъх посетителите на почти всеки завой.

В продължение на две до три седмици всяка пролет, магическият тунел създаден от черешови дървета в Бон, Германия, привлича туристите и фотографи от цял свят.

Пътят Bregagh Road в Северна Ирландия е проектирана през 18-ти век. Той представлява тунел,промъкващ се между клоните на вековни дървета. Пътят веднага може да бъде разпознат от феновете на сериала „Игра на тронове“.

Херес де ла Фронтера е град в Испания, известен със своето изискано вино. Тази улица в историческия център е засенчена от гроздови листа на лозя, отглеждани покрай околните стени.

Парижката Шанз-Елизе е може би най-известната улица в света. Красиво подкастрените дървета се простират на булеварда, който е мечтана туристическа дестинация.

Заобиколени с лодки и велосипеди, многото канали в Амстердам привличат туристи вече от векове. Но Brouwersgracht, разположен на по-малко от километър северозападно от централната жп гара, може би е най-живописният в холандската столица.

Проектът „Umbrella Sky“ в Агуеда започва през 2011 г. като част от ежегодния фестивал на изкуствата Ágitagueda в Португалия. Всяко лято, когато температурите се покачват, шепа тесни улици на Агуеда се отличават с цветни чадъри, които осигуряват сянка на пешеходците отдолу.

Сградите, които направляват ул. Шамбълс в Йорк, Англия  са издигнати още през 14 век. Очарователните сгради с дървена конструкция се огъват и понякога висят над калдъръмената улица долу.

Тези къщи, известни от филма „Госпожа Даутфайър“(1993) и телевизионни предавания, по улица Steiner в Сан Франциско са станали историческа забележителност. Те привличат хиляди туристи всяка година. Викторианските и едуардските къщи са красиво боядисани в различни пастелни цветове.

Улицата Tetsugaku no michi се намира японския град Киото и е дълга близо 2 километра. Пътят, обсипан с черешови дървета, минава успоредно на канал, както и през храма Ginkaku-ji, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-доброто време за посещение на Tetsugaku no michi е април, когато надвисналите дървета на пътеката са разцъфнали в пълния си блясък.

Снимки: Getty Images