Най-красивият рибен пазар на света


Snøhetta, фирма известна с мащабни архитектурни проекти, бе избрана за дизайнер на това, което днес може да бъде определено като най-красивия рибен пазар в света. Той се намира в Мускат, разширяващата се столица на Оман. Голяма близо 4000 квадратни метра, сградата блести в ярко бяло и e построена в края на най-голямото пристанище в Оман. Извитата сграда имитира брега като полумесец, отговаряйки на напълно на морското настроение в града. Няколко детайла правят интересна препратка към практическата функция на сградата. Нейният тънък алуминиев покрив и вълнообразно тяло наподобяват формата на риба, както и към грациозните криви на арабската калиграфия.

Докато съседите Абу Даби, Дубай и Доха изглежда се състезават в небесата кой ще построи най-бързо най-високия небостъргач, то султанът на прекрасната столица на Оман има съвсем различен подход към градската среда.
Този подход, интересно, включва да няма сграда по-висока от 14 етажа.

Общото усилие за запазване на умерени темпове на живот и хоризонт е запазило духа на традиционните места. На няколко крачки от рибния пазар се намира лабиринт от улици. Те се вият под дървените покриви, заобиколени от слабо осветени изпълнени с тамян, блестящо злато , подправки и гоблени. Старият рибен пазар датирал от 60-те години на миналия век, който обаче представлявал тъжен циментов площад, опръскан с вътрешностите на риби.

Сега, с този наскоро отворен пазар, построен на ново място в близост до стария, Мускат демонстрира на своите съседи, че не е нужно да изграждате огромни структури, за да ухажвате и да привличате посетители. Играейки със светлина и сянка, създадена от неговия балдахин, пазарът веднага привлича окото. Перфорираните, радиални стени позволяват да преминат много светлина и морски бриз. Корнишът, крайбрежната алея минаваща покрай пристанището, отдавна е популярно място за каране на рикши и колела. Твърдо рибният пазар е част от този много интересен свят.

Това не е просто престижен проект без функция. Очаква се стотици продавачи на риба да се присъединят към щандове за плодове и зеленчуци, кафенета и ресторант на покрива. Най-хубавото от всичко е, че този пазар с модерен дизайн не се отличава от профила на мускетарианските бели къщи, подредени в дълбоки дерета и крайбрежни вили. Хармонията може би е най-силният коз що се отнася до дизайн.