Най-красивото летище в света


Има ли хора, които вземат самолета, само за да посетят дадено летище? Има, при това милиони.

Със своите 2 милиона орхидеи, всяка прикрепена по начин, който перфектно да съответства на изискванията на фъншуи – изкуството за духовно и здравословно подреждане на интериори според азиатската традиция и философия, с новооткрития си форум с атриум, който смая цялата планетата с водопадите и другите си екстри, дори с бонбонките, които можете да вземете, докато чакате паспортния контрол, това е вероятно най-атрактивната аерогара.

Shutterstock

Сигурно по тази причина названието „Скъпоценният камък” върви дори официално с познатото име на летището „Чанги” на Сингапур. Всъщност ювелирното определение е за зоната от 135,7 дка, която свързва четирите терминала на аерогарата.

„Скъпоценният камък” – таван с идеята за диамант, покрива една удивителна зона, открита на 17 април тази година, заради която цялото летище получи титлата „най-красиво в света”. В рубриката най-най могат да се прибавят няколко факта. Под диаманта от стъкло на покрива на зоната се сипе най-високият покрит водопад в света. Той е в средата на пространството с пет надземни и пет подземни етажа, заети с места за отдих – летището в Сингапур е прочуто със своите машини за масаж на краката, за пазаруване, за ядене и пиене.

Harrison Jacobs/Business Insider

CreditCreditChangi Airport Group

 

Водната атракция е 40-метрова. Заради това за зоната казват, че се чува, преди да се види от туристите – грохотът на падащата стихия се усеща отдалеч, преди окото да я зърне. Според официалната информация от мениджъра на летището, водопадът „се прави” от падащите ежедневно на това чудно кътче на самия екватор дъждове, от които се събира достатъчно вода, която да се лее от 40 м височина.

CreditCreditChangi Airport Group

 

Освен това, с нея се поливат и зелените площи с пищни растения в цялата „Шисейдо долина” – малкият парк около величествената атракция. Най-най е и цената на цялостното интериорно решение – 1,25 млрд. долара или над 1 млрд. евро. Най-най е и летищният мол в зоната, който е и най-озелененият на планетата. Той е достъпен за всички – изпращачи, посрещачи и пасажери, тъй като тук не е терминал – няма гишета и пунктове за контрол – всички са добре дошли. Онези, които мъкнат багажи, има къде да ги оставят, докато „шетат”.

Harrison Jacobs/Business Insider

REUTERS

Разбира се, основната мишена на мола са всички, които чакат връзки в Сингапур. Това е най-удобният хъб за целия Далечен Изток, тъй като се намира в средата между Малдивите и Филипините, между Азия и Австралия, между Индонезия, Малайзия, Тайланд, Виетнам. Така стотици хиляди хора на ден са принудени да прекарват часове на летището, а градът на милионерите няма как да ги остави да си тръгнат, без междувременно да похарчат пари.

Туристически настроените, могат да вземат автобус и да бъдат закарани за сметка на домакините до центъра на Сингапур, който е един от най-прекрасните градове не само на Изтока, където на практика няма съперници, но и в целия свят. Разстоянието се минава за около половин час.

Shutterstock

 

Singapore Changi Airport

Сингапур омайва, защото съчетава съвременната хайтек модерност с колониалната класика, китайските традиции с удобствата на съвременния туризъм като най-големия инфинити пул, най-мащабното казино, най-доброто спа в света.

Shutterstock

Онези, на които просто им се спи, могат да изкарат своите часове под купола на „Скъпоценния камък” в някоя от 130 кабини на „Йотелер” в сладка дрямка.

Harrison Jacobs/Business Insider

Киноманите имат на разположение IMAX кино с 11 зали. Преди да се превърне в „рай под покрив”, площта на „Скъпоценния камък” е прост паркинг. Преди 9 години ръководителите на летището решават, че могат да изкарат милиарди и да затвърдят репутацията на Сингапур като „град – градина”, какъвто той си е, както сме ви разказвали, като изградят нечуваното и невиждано пространство. За шест години от създаването на проекта през 2013 г., той е реализиран по удивителен начин. Идеята е хората да се чувстват, но и да не се чувстват на летище, да се чувстват, но и да не се чувстват в мол, да имат усета за допир до центъра на град, докато всъщност са далеч от него. Да се докоснат до красивото бъдеще, което се надяваме, че ни очаква.

CreditCreditChangi Airport Group

 

Обявявано нееднократно за най-добро летище в света, „Чанги” се бори да отиде напред и в класацията за най-голямо по брой пътници, където е едва на 7-а позиция на планетата с неговите 65,6 млн. пасажери миналата година. То привлича полети от 400 града на 100 авиокомпании. В следващите десет години аерогарата ще гради пети терминал, така че – заедно с ремонта на втория си терминал – да надмине 140 млн. пътници през 2030 г.

Агенция Кросс

Снимки: Shutterstock/Reuters/BusinessInsider