Най-лудите басейни на света


В по-голямата си част плувните басейни по света са били светски аксесоар. „Изкопавате дупка в задния двор – правоъгълна, овална или бъбрекова – и това е“, каза фотографът Кели Клайн, автор на книгата „Pools: Reflections“. Тези дни обаче са отминали. Басейните са се превърнали в сложни „течни скулптури“, отбелязва Клайн. И тези фантастични проекти могат да се видят от всички по градовете, вариращи от Рен, Франция до Валпараисо, Чили. Всъщност там плувните басейни са проектирани във формата на музикални инструменти или са невероятно дълги. 

Сан Алфонсо дел Мар (Алгаробо, Чили)

Разположен в южната част на курорта Валпарайсо в западното крайбрежие на Чили, този басейн е дълъг над 1 километър. Сан Алфонсо дел Мар е най-големият басейн в света. Масивната структура е пълна с морска вода, покриваща 80 декара, а в най-дълбоката си точка той е дълбок над 3.5 метра.

Nemo 33 (Брюксел, Белгия)

Завършен през 2004 г., Nemo 33 е  басейн на 35 метра дълбочина, което го прави най-дълбокото в света. Това отличие сега принадлежи на Y-40 в Италия, но Nemo 33 все още привлича много нетърпеливи водолази и туристи. Комплексът за закрит басейн съдържа 660 000 галона вода, които се поддържат топли чрез слънчево отопление.

Hanging Gardens на Бали

Бали, остров в Индонезия, е известен със своята грандиозна красота и зелени вулканични планини, а също така разполага и с зашеметяващ плувен басейн. Hanging Gardens на Бали, който се намира в луксозен 7-звезден хотел, включващ спа и ресторант, е сред най-добрите места за почивка в света.

Skypark, Marina Bay Sands Hotel (Сингапур)

Инфинити басейн в хотел Marina Bay Sands в Сингапур предлага на гостите широка гледка към градския пейзаж от 190 метра в небето. Басейнът е построен на върха на сградата Moshe Safdie през 2010 г. Той бързо се превръща в туристическа дестинация. Наречен Skypark, структората може да се похвали като най-дългият висящ басейн в света със 145 метра висящ край.

All-Star Music Resort Уолт Дисни (Орландо, Флорида)

Посетителите на All-Star Music Resort на Уолт Дисни ще могат да се разхладят в плувния басейн. Басейнът за отдих от 106 000 галона разполага с черно-бели клавиши и оформено като пиано тяло, което допринася за уютната  релаксация след натоварен ден в другите паркове на Дисни.

Alila Villas Uluwatu (Бали, Индонезия)

Удобно проектиран за бизнесмени, така и за почиващи туристи, Alila Villas Uluwatu е идеално разположен в Uluwatu – една от най-посещаваните части на града. Оттук гостите имат лесен достъп до всичко, което този оживен град може да предложи. Изживяването не само ще осигури релаксация, но и усещането, че плавате в небето.

Плувен басейн с форма на цигулка (Бедфорд, Ню Йорк)

Този плувен басейн с цигулка е идеален за любителите на музиката. Проектиран от базираната в Ню Джърси фирма Cipriano Landscape Design & Custom Swimming Pools, структурата е предназначена да прилича на истинска Страдивариус цигулка.

Piscine Saint-Georges (Рен, Франция)

Британският художник Лука Джерам проектира Музей на Луната – произведение на изкуството, разположено в обществен плувен басейн в Рен, Франция. Експозицията е пътуваща инсталация, която има за цел да покаже връзката, която ни свързва. Въпреки че всички ние идваме от различни култури, които имат свои исторически, научни и религиозни отношения с Луната, все още гледаме на една и съща луна всяка вечер.

Източник: Architectural Digest

Снимки: Getty Images, JC Herrera