Най-малката къщичка в Лондон


Датската дизайнерска фирма Studiomama е добре известна с таланта си да прави узтно жилище буквално от нищото. Сега дизайнерите Нина Толструп и Джак Мама са се захванали с много интересен експеримент. Те купуват малка къщичка в северен Лондон, която е голяма само 13 кв.м. само з ада я превърнат в „Най-малката къща в Лондон“.

Дизайнерите взимат за пример обзавеждането на малки каравани и лодки като се концентриват върху всеки свободен сантиметър, така че всичко да е добре запълнено с подвижни мебели. „Толкова малко място трябва да бъде проектирано сякаш проектираш интериор за каравана или лодка. Всичко трябва да е ръчно изработено, тъй като няма място за обикновените мебели, което бе голямо предизвикателство“, казва Нина Толструп.

Разгъваемо легло, бюро и разтегателни пейки за масата внасятпълнота без да заемат постоянно място. Огледалата, поставени във всяка една страна на помещението, създават усещане за простор, а два големи прозореца вкарват достатъчно светлина в тясната стая.

Дизайнерите използват шперплат за всичко почти в помещението, дори и мебелите, както и тавана и пода, заради неговата гъвкавост. “ Използването на един преобладаващ материал прави мястото да изглкежда като едно цяло – под, стени и таван се сливат в едно. Също така това е много топъл материал, който правя мястото уютно и като вила“, коментират дизайнерите.

Целта на техния проект е била да докажат, че може да се живее комфортно дори и в най-тясното пространство.

Източник: Inhabitat.com