Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Най-накрая: нов живот за къщата на Райна Княгиня

Райна Княгиня

Емблематичната къща на Райна Княгиня в София най-накрая ще бъде възстановена. Предвиденият ремонт на къщата ще се реализира със средства в размер на 402 000 лева. Сумата трябва да бъде отпусната от Общинския приватизационен фонд.

„След спасяването на къщата на поета Пейо Яворов общината ще запази още една сграда с историческа стойност.“, пишат от пресцентъра на СО.

„По указания на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова мотивирахме спешната необходимост да бъдат осигурени общински средства за ремонта на къщата на видната българка, възрожденски деец и символ на революционните борби. Райна Попгеоргиева е един от първите дипломирани акушери в българската история и основател на акушерското дело в София. Именно в тази и значима обществена роля смятаме да представим бележитата българка в ремонтираната къща.“, каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

След възстановяването къщата ще се превърне във филиал на Музея за история на София (РИМ – София).

За ремонта на къщата, намираща се на улица „Софроний Врачански“ 119, бяха предвидени пари още миналата година от дарител. Той обаче не успя да предостави сумата заради пандемията от Covid-19.

Къщата, в която Райна Княгиня е живяла, докато е била акушерка в София, е обявена за паметник на културата от местно значение. Към момента за възстановяване на сградата има одобрени проекти. Има и разрешение от Министерството на културата и НИНКН за извършване на строително-ремонтни дейности.

За възстановяването на сградата вече има количествено-стойностна сметка за строително-монтажните дейности, одобрени проекти по част „Архитектурна“ и „Конструктивна“. Има и заповед от Министерство на културата за разрешаване на ремонта; становище от НИНКН и разрешение за строеж, както и пълна строителна документация.

Вижте още: