Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Най-новият курорт на остров се захранва само със слънчева енергия

Лятото може да свърши, но в Белиз времето е горещо и водата е топла през цялата година. Точно там ще намерите остров Кану – нов частен остров, който се дава под наем, разположен само на 15 минути разходка с лодка край бреговете на Пласенсия. Построен от Крис Кроулоу, главен изпълнителен директор на Private Islands, заедно с партньора му по развитие Дейвид Кинър, имотът обхваща 2,5 акра земя и разполага с пет вили, в които могат да спят до 20 гости. Централната зона за забавление е снабдена със соларна палма, в която са разположени дневната, трапезарията и кухнята (която може да се наеме и с частен готвач), както и басейн с бар. Освен да релаксирате на самия остров, можете да се отдадете на риболов и пътувания с капитана, да се гмуркате, или да се насладите на всякакъв вид водни спортове. Но най-впечатляващата част на остров Кану? Неговата отдаденост на устойчивото строителство!

„Целта беше да се създаде екологично чист курорт, с всички удобства на петзвезден курорт “, казва Кинър. Имотът се захранва от автоматична слънчева система Outback, която събира енергия и я съхранява в големи банки с батерии ( в случай, че островът се нуждае от повече енергия, има резервен дизелов генератор). Водата идва от системите за улавяне на дъждовна вода по покривите на вилите през мокрия сезон или чрез две машини за обезсоляване, които произвеждат сладка вода в сухия сезон.

Тъй като остров Кану е четвъртият частен остров, който Кролоу и Кинър са разработили заедно, те са използвали доста трикове, които са научили по време на предните си проекти. „Основното, което искахме да направим по-различно са климатизираните помещения, които искахме да бъдат по-енергийно ефективни, така че климатиците да могат да охлаждат по-бързо и да работят по-малко “, казва Кинър. Това е постигнато отчасти чрез използване на високоефективни климатични възли и отчасти чрез изолиране на затворените пространства (предимно спалните в частните вили) с пяна в таваните и панели от пяна по стените, като и двете поддържат стаите по-хладни от другите строителни материали, като циментови блокове.

„Друго нещо, което направихме на Кану, което не сме правили на предишните острови, беше да изградим напълно отделна система за събиране само мръсна вода.” Тази система за мръсна вода събира оттока в подземен резервоар, където водата се пречиства, за да бъде използвана повторно в тоалетните казанчета.  „Водата, генерирана от душовете, значително надвишава търсенето от тоалетните, което води до обща икономия на вода за острова от около 30%“, добавя Кинър. Има и отделна система за пречистване, за да се създаде вода за напояване на озеленяването през сухия сезон, което допринася допълнително за спестяването на вода.

Източник: ArchitecturalDigest