Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Най-новото мегалетище в Китай изпрати първия си полет

летище

Дългоочакваното международно летище “Тианфу” край китайския град Чънду бе открито официално. А с него Чънду става едва третият китайски град, след Пекин и Шанхай, обслужван от две международни летища. Първият полет на новото летище беше вчера и излетя точно в 11:10 ч. местно време за Пекин.

Мащабният проект струваше на местните власти около 70 милиарда китайски юана или 10,8 милиарда долара.

Към момента в експлоатация са пуснати три писти и два терминала с обща площ от 710 000 кв. м. В началото авиационният център ще има капацитета да обслужва до 60 милиона пътници годишно. Според местните медии обаче в плана на летището е то да разполага с терминали с площ от 1,4 милиона кв. м. и да има възможност да се обслужват 120 милиона пътници годишно.

С новото летище ще се отговори и на нарасналите нужди от въздушен транспорт в страната, в резултат на бързия растеж на местната икономика. Според последните данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) вътрешният трафик на Китай е нараснал с 6,8% през април 2021 г. в сравнение с април 2019 г. – годината преди световната пандемия. И все пак, именно заради пандемията обаче, Китай остава затворен за повечето международни туристи, а на новото летище на този етап ще се изпълняват само вътрешни полети.

Проектът “Тианфу”

Новото международно летище “Тианфу” е проектирано от консорциум, съставен от Китайския институт за архитектурен дизайн и изследвания на Югозападен Китай, корпорация China Airport Construction Group и френската архитектурна фирма ADP Ingenierie.

Завършването на първата фаза отне пет години и включва редица авангардни технологии. В това число и софтуер за разпознаване на лица; гишета за саморегистриране; интелигентни системи за сигурност и портали за самостоятелно качване; AI роботи консиержи.

Нова линия на метрото свързва летището с центъра на града. Постигайки скорост до 140 км/час, пътуването с влак отнема рекордните от 37 до 44 минути. Друга линия, която в момента се изгражда и трябва да бъде завършена до две години, ще свързваща новото летище с друго международно летище в Чънду – Шуанглю.

Амбициите на Китай са до 2035 г. да има 400 летища в страната,

Това е наистина сериозна цел, предвид факта, че в момента има 241. Разбира се, не е и невъзможно. Новото летище “Тианфу” отвори вратите си за пътници само две години след официалния страт на друго забележително летище в Китай. През 2019 г изпълнява полети през 2019 г. архитектурният шедьовър в Пекин – международното летище “Даксин”, проектирано от покойния архитект Заха Хадид, . С терминал с размерите на 97 футболни игрища, то продължава да води класацията като най-голям летищен терминал в света.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
27.09.2019

Най-големият летищен терминал в света отвори врати (снимки)

Новият терминал на летището в Пекин, проектирано не от някой друг, а от Заха Хадид, вече е отворено за пътници. […]

Прочети още
30.08.2019

Най-красивото летище в света

Има ли хора, които вземат самолета, само за да посетят дадено летище? Има, при това милиони. Със своите 2 милиона […]

Прочети още