Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Най-очакваните сгради през 2018 година

Сградите, които всички очакваме да видим през 2018 г. ще съдържат множество думи като „първи“ и „най-голям“. Първата вертикална гора в Азия, най-голямата електроцентрала в Копенхаген и първата свободна форма на екзоскелетна кула са само няколко примера. Екологичността и зелените площи са общи черти в повечето проекти, което ги прави в съответствие с архитектурните тенденции от 2017/2018.

Leeza Soho Tower (от Zaha Hadid Architects, Пекин, Китай)

Leeza Soho Tower ще се състои от най-високия атриум в свет, като по този начин ще победи атриума на Burj Al Arab в Дубай. Кулата с височина 207 метра, която се намира в Lize Financial Business District, ще служи като многофункционална офис сграда.

„Тъй като кулата се издига високо, диагоналната ос през нея, дефинирана от тунела на метрото, се реорганизира чрез“ завъртане „на атриума на 45 градуса, за да се впишат високите етажи на атриума с историческите сгради на север-юг / изток-запад „, обясни архитектите на Заха Хадид.

Nanjing Green Towers (от Stefano Boeri Architetti, Нанкин, Китай)

Nanjing Green Towers ще бъде първата вертикална гора в цяла Азия. Проектът идва като част от решението на проблема за високите нива на замърсяване на въздуха в района. Кулите, едната от които ще се издигне на височина от 200 метра, ще включва училище за архитектура, музей, множество офиси, хотел и клуб на покрива.

Calgary Library (от Snohetta, Калгари, Канада)

Библиотеката не само ще бъде културен център в Калгари, но и ще помогне да за свързването на хората с обществения живот. Проектът се намира между East Village и центъра на града като по този начин свързва двете места заедно. Атрактивната фасада ще позволи на обществеността да хвърли поглед върху дейностите, които се провеждат в библиотеката. От друга страна горните етажи ще бъдат по-изолирани, за да осигурят подходящо място за конвенционално четене.

ARC Power Plant (от Bjarke Ingels Group, Копенхаген, Дания)

Един от многото проекти, които са зати от BIG е електроцентралата ARC в Копенхаген. Заводът ще бъде емблематична сграда в скандинавската страна като екологичността ще бъде изцяло нова. Енергийното съоръжение ще доставя чиста енергия на близо 60 000 къщи в датската столица. Проектът се отличава с алуминиев екстериор и, само за забавление, най-дългият ски-склон на покрива в света! Наклонът, който е с дължина 460 метра, ще има специални места за начинаещи, освен зоните за тези с голям опит. С тази фабрика Дания се надява да намали драстично въглеродните емисии в Копенхаген.

Morpheus Hotel (от Zaha Hadid Architects, Котай, Макао)

Tази свободна форма на екзоскелетна кула е „първата“ в света. Високото строителство, което ще се намира в комплекс City of Dreams в Макао, ще включва стоманена мрежа от екзоскелет за поддръжка и стабилност. Хотелът ще се състои от 2 кули, които ще бъдат свързани на покрива и подиума в допълнение към големия атриум, който е истинско чудо на 40 метра.

„Изложеният екзоскелет на кулата подсилва динамиката на дизайна. Експресивна и мощна, тази външна структура оптимизира вътрешните оформления и обгражда сградата, определяйки още повече нейния формален състав и установяване на взаимоотношения с новата тенденция в Котай“, коментира ZHA след представянето на оформлението на проекта.

The Grand Egyptian Museum (от Heneghan Peng Architects, Гиза, Египет)

След дълъг период на закъснение, египетският музей най-накрая ще бъде една от сградите на 2018-та. Скъпата сграда, чиято цена е нараснала до един милиард долара, ще бъде най-големият археологически музей в света. Триъгълният модел, който виждаме в симулациите, се повтаря по целия план, за да съответства на съседните големи пирамиди.

Coral Drops Yard (от Heatherwick Studio, Лондон, Великобритания)

Представяйки се само като част от преустройството на район Кингс Крос, проектът на Томас Хедъруик използва два стари склада и ги вгражда в нова обществена зона. Новата зона ще включва магазини, ресторанти и кафенета.

„По време на двугодишния процес на възстановяване и изграждане, лондончани ще видят как съществуващите викториански сгради създават зашеметяващо ново гардско ниво и подобряват връзката, докато все още се запазват оригиналните форми и функции „, коментира Хедъруик Студио.

World One (от Pei Cobb, Мумбай, Индия)

Струваща 321 милиона долара, World One ще бъде най-високата жилищна сграда в света. Тя ще съдържа 117 етажа, в които ще се намират 290 жилищни единици, гимнастически салон, спа център, плувен басейн и зони за игра на крикет. Великият моден дизайнер Джорджо Армани ще проектира пищните интериори на кулата.

Institute of Contemporary Art (от Steven Holl Architects, Ричмънд, САЩ)

Иновативният дизайн на института включва множество пространства като аудитория за лекции и филмови прожекции, в допълнение към галерията, кафенето и работно пространство.

Дизайнът на института, който се характеризира с неправилни геометрични обеми притежава 4 градини на покрива, за да се възползва от дъждовната вода и да изолира сградата. Освен това архитектите използват майсторски шперплат и прозорците, за да позволят естествената светлина да проникне дълбоко в интериора и да се намали потреблението на електроенергия.

Източник: arch2o.com