Най-скъпите градове в Европа


Консултантската компания Glassdoor определи най-скъпите градове в Европа. Ако живеете в някой от тях, имате нужда от дебел портфейл

В Европа доста държави са с най-висок стандарт на живот, но жителите на основните градове на континента „издишат“ от покачването на цените и от високите разходи за живот. Glassdoor проучи кои европейски градове са най-скъпи. В доклада се казва, че най-високите наеми в цяла Европа се плащат в Лондон. Добрите новини са за германците: техните градове не са в списъка на топ 10, съобщават от „Нешънъл Джеографик“.

За да определи най-скъпите градове в Европа, Glassdoor изчисли от какъв бюджет се нуждаете, за да си купите основната „кошница“ от стоки и услуги – хранителни продукти, посещение на ресторанти, градски транспорт, автомобили, сметки за газ и електроенергия, наеми.

1. Женева – На върха на класацията е Женева. Цената на живот в швейцарския метрополис вече е с 3% по-висока от тази в Ню Йорк.

2. Цюрих – От своя страна жителите на най-големия град в Швейцария плащат най-високите цени за транспорт, наеми, електричество и газ.

3. Лондон – Британската столица е един от най-важните финансови центрове в света. Но в Лондон се плащат и най-високите наеми в Европа. Много лондончани харчат значителна част от заплатата си за това перо.

4. Осло – Норвежката столица предлага най-високите заплати в Европа, но в същото време цените на хранителните стоки и стоките от първа необходимост достигнаха астрономически висоти.

5. Берген – Норвежкият крайбрежен град е известен с идиличното си местоположение в близост до прочутите фиорди, но и с изключително високата цена на живот. Ако живеете тук, разходите ви ще са много повече, отколкото в слънчевия Лос Анджелис.

6. Копенхаген – Културният, политически и икономически център на Дания е един от най-скъпите метрополиси в Северна Европа.

7. Париж – Заплатите във френската столица са доста скромни в сравнение с други европейски градове. В същото време обаче парижаните се борят с нарастващите наеми. Ето защо Париж е едно от най-скъпите места в Европа.

8. Дъблин – В определени периоди заплатите в столицата на Ирландия бяха най-високите в Европа, но напоследък разходите за наем, градски транспорт и храна се повишиха.

9. Стокхолм – Швеция предлага един от най-високите стандарти на живот в Европа – особено след като цените на хранителните стоки и наемите остават скромни въпреки високите заплати. Все пак ако живеете в Стокхолм, трябва да имате малко повече пари в сметката си, отколкото ще ви е необходимо на някое друго място.

10. Хелзинки – Финландската столица държи най-високите цени в почти всички категории в скандинавската страна.

Източник: novini.london