Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Най-старите къщи в света

Никога няма да сме сигурни за много от историческите твърдения в ранната човешка история, но по света има достатъчно артефакти и доказателства, сред които и много, много стари къщи, запазени и до днес, които ни навеждат на мисълта, че човешката цивилизация и усъвършенстване на общностите са се формирали много по-рано, отколкото предполагаме.

Сред тях например е каменнната къща в Шотландия, за която се смята, че е построена около 3700-та година преди новата ера и е най-старият дом в света, запазен и до днес. Тази уникална находка не е единствената, разбира се. Има и други – древни архитектурни шедьоври, които не просто са оцелели през 21 век, но и все още се живее в тях… Убедете се сами!

Най-старата къща в света: Knap of Howar

За каменната къща Knap of Howar на шотландския остров Папа Уестрей вече ви споменахме. Именно тя се приема за най-старата в света, а според учените е строена в периода 3700 – 3500 г. пр. Хр.

Сградата е съставена от две отделни постройки, изградени от суха зидария и свързани помежду си чрез коридор. Къщата няма прозорци, но за сметка на това на покрива е имало отвори, предвидени за вентилация.

Първите разкопки са направени през 1929 г. от собственика на имота Уилям Трейл и първоначално се е смятало, че къщата датира от Желязната епоха. През 70-те години на миналия век обаче, при разкопки, направени от археолога Ана Ричи и екипа й, са намерени доказателства, че става въпрос за много по-ранна неолитна архитектура. Намерените в добро състояние каменните мебели (легла, рафтове и др.), фино изработените глинени съдове и керамика също потвърждават това.

И така… След Knap of Howar правим „рязък завой“ от темата „археология“ и ви отвеждаме на различни места по света, за да ви покажем едни от най-старите къщи, в които хората продължават да живеят и днес. 🙂

Пещерните къщи в Кандован, Иран

В северозападния край на Иран е разположено село Кандован, за което можем да кажем, че е едно от най-известните села в света именно заради уникалните си къщи, построени в пещери, в които и днес обитателите му продължават да живеят.

Разположени са в конусообразни образувания, естествено получени от сгъстена вулканична пепел и напомнят на гигантска термитна колония. 

Според местните селото е на повече от 700 години. Повечето пещерни жилища са с от два до четири етажа, с веранди, прозорци, врати и стълбища, издялани в скалите. В тях са поместени както жилищните зони, така и помещения, в които са се отглеждали животните и се е складирала продукцията.

Колкото до темата за устойчивото строителство, която е на дневен ред в целия свят, ами… ето един успешен древен пример! 😉

Изглед от хотелска стая в Кандован

Кирпичените къщи в Таос Пуебло, Ню Мексико

Предполага се, че това е най-старото селище в района на Ню Мексико, запазено и до днес. Включено и в списъка за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Първоначално, преди около 900 години, селото се е състояло само от две многофамилни сгради с апартаменти – Hlauuma (Северната къща), която има пет етажа и се твърди, че е една от най-сниманите сгради в САЩ и Hlaukwima (Южна къща). В тях първоначално достъпът до жилищата е бил чрез стълба през ниша, вместо през врата (както можете да видите на старата снимка).

Днес, макар много от обитателите да са добавили и традиционен вход към домовете си, особено към по0новопостроените, все още има и такива, които предпочитат подхода на прародителите си.

Къщите се строят Adobe – древен строителен материал, постигнат чрез комбинирането на пръст, слама, вода и животинска тор и изсушен на слънце.


В селото, за разлика от Кандован например, все още няма електричество, течаща вода или вътрешен водопровод, забранени по религиозни причини, но това определено не притеснява жителите.

Saltford Manor House – Съмърсет, Великобритания

Приема се, че това е един от главните „претенденти“ за най-стара къща във Великобритания. Според ахитектурния историк Джон Гудъл датира от средата на 12 век и по-точно – от 1148 г.

Имението е построено върху земя, първоначално принадлежала на графство Глостър. Истпорическата справка показва, че неколкократно е сменяла собствениците си. През 20-и век къщата вече е в изключително лошо състояние, пред разрушаване, когато през 1997 г. двойката Джеймс и Анна Уин решават да напуснат Лондон и с парите (около 300 хил. паунда), които взимат от сравнително скромната си по размери къща в столицата, успяват да купят Saltford Manor House. Цялостната реставрация на къщата успяват да завършат едва през 2010 г. като общо са инвестирали над 1,3 милиона паунда.

Подобно на много стари къщи, и това имение е претърпяло много промени и допълнения в хода на своята история. Освен норманските си характеристики, които включват прозорец в основната спалня, който много прилича на един от тези в катедралата „Херефорд“, по стените в къщата има запазени и фрески от 13-ти век, считани за най-старите оцелели средновековни фрески в Англия; камина от времето на Тюдорите и кухня от 17-ти век.

Фермата на Викингите в Дания

За Фермата на Викингите в село на остров Стреймой, част от Фарьорските острови в Дания, се твърди, че е най-старата дървена къща в Европа. Запазена и до днес, тук все още живеят фермери, които продължават традициите в животновъдството…

Първите небостъргачи в света – Сана, Йемен

Разположен в планинска долина на надморска височина от 2200 м, историята на този древен град (Old Sana) започва още преди 2500 години.

През 7-8 век от новото време се превръща и в основен религиозен център за исляма. Това религиозно и политическо наследство може да се види в джамиите – общо 103, но и в хамамите – 14 на брой. Може да се види и в над 6000-те къщи, запазени и обитавани и до днес. И всички те – построени преди 11 век.

Тук, казват, са и най-старите небостъргачи в света :). Тези 9-етажни сгради със сложните си геометрични фризове и цветни витражи, се извисяват в общия план на града, като че ли да извикат: „Архитектурата първо е изкуство, а след това – строителство!“.

За съжаление, с оглед на ситуацията в страната в момента, тези шедьоври са под постоянна заплаха, както никога досега.

Къщата на Ане Франк – Амстердам, Холандия

Не е от най-старите, но е достатъчно стара, за да попадне в списъка ни днес…

Именно тук, скрита от германците по време на Холокоста, малкото момиченце Ане Франк пише своя Дневник. И съвсем логично е, че този факт донесе световна слава на къщата, построена през 1635 г. в Амстердам.

Тук Ане, заедно със семейството си – по-голямата си сестра и родителите им, са се крили (в тайна пристройка в задната част на къщата), преди да бъдат заловени от нацистите. А впоследствие – изпратени в концентрационни лагери.

През 60-е години на миналия век къщата е превърната в музей. Оттогава той претърпява множество реставрации, като последната бе през 2018 г.

Снимките за статията са благодарение на Wikimedia, iStock, Shutterstock, Flikr и Kandovan International Cave Hotel.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
03.01.2020

5 туристически дестинации, които бяха разрушени

Пътуването по света става все по-достъпно и все по-бързо. Вече не е нужно да пълните колата с гориво, за да отидете […]

Прочети още
20.08.2021

6 от приказните градове на Европа, които задължително да посетите

Старият континент „крие“ едни от най-невероятните места на света 🙂 А сред тях са и едни от най-приказните градове – […]

Прочети още