Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Най-стройният небостъргач в света

Втората най-висока жилищна сграда в западното полукълбо на Земята, 111 West 57th Street, се извисява над Централния парк в Манхатан със своите 435 м височина. Проектирана от архитектурната фирма SHoP и с интериорен дизайн от студиото Sofield, кулата се счита за най-стройния небостъргач в света.

Със съотношението си от ширина и височина 1:24, кулата напомня за златната ера на Манхатан с декоративната корона от 91 м. Според описанието от екипа предприемачи, проектирали 111 West 57th Street, сградата “включва качеството, историята и майсторска изработка на класическите нюйоркски небостъргачи и едновременно се възползва от най-новото в строителната технология.” Стройната кула се състои от 91 етажа с апартаменти на целия етаж, които разполагат с максимална гледка към Централния парк на север и хоризонта на града във всички посоки. Очаква се да бъде завършена през 2020.

“111 West 57th Street е проект с изключителни пропорции и величие в мащаба на кулата, както и елегантност, с която се изкачва покрай една съкровена забележителна предвоенна структура. Всички представи, които хората от нашия екип са имали за нюйоркските небостъргачи са били заместени с възможността да направим нещо, което никога досега не е правено. Като нюйоркчани ние сме невероятно горди да добавим нова емблематична забележителност на хоризонта в нашия град.” , казва Грег Паскарели, главният архитект на SHoP.

Небостъргачът се намира до исторически обекти — между тях Стайнуей Хал, първоначално проектирана от архитектите на известната централна гара на Ню Йорк, така че архитектурата и интериорите на кулата са вдъхновени от заобикалящите я сгради. Понастоящем е разкрита първата завършена резиденция на 43-ия етаж, която показва цялостно концепциите на архитектите.

Източник: www.archdaily.com

Снимки: JDS Development Group