Най-студеният град на света – Оймякон


Излизате сутрин за работа и се чудите как може да е толкова студено, а единствената мисъл, която ви стопля е за горещо кафе или чай на някое добре затоплено място. Като ви е студено следващия пък се сетете, че има едно градче в Русия наречено Оймякон, което се води за най-студеното постоянно населено място на планетата. Там температурите достигат до  −71.2 °C, която е била отчетена през 1924 г. Средната месечна температура в градчето през януари е  -50°C .

Фотографът от Нова Зеландия Amos Chapple  прави разходка и заснема как протича живота на това удивително място. Той решава да тръгне на двудневно пътешествие от Якутск, който е най-големият град на най-студеното място на Земята, за да стигне до Оймякон.

„Носих тънки панталони, когато излязох навън и беше – 47 °C. Спомням си, че усетих как студа физически ми хвана краката. Другата изненада беше, че слюнката ми замръзваше и ставаше на игли, които пробождаха устните ми“, разказва фотографът.

Той казва още, че най-трудното нещо, с което се е сблъскал не е бил самият студ, а че обективът на камерата и фокусът замръзват на място и не могат да се мръднат, което прави снимането много трудно.

И все пак той успява да запечата красотата и пустошта на най-студеното градче в света.

Жителите на градчето се топлят от централа, работеща на въглища.

Това е единствения работещ магазин в Оймякон.

Местен животновъдец пази кравите си от студа като ги прибира на топло през нощта

Колите трябва да бъдат държани смао в топли гаражи. Тези, които остават отвън трябва да са с работещ двигател, в противен случай ще замръзнат и няма да запалят повече.

Повечето тоалетни са отвън, тъй като замръзнала почва не позволява прокопаването на подземна канализация.

На местния пазар може да се намери само риба и дивеч, тъй като растенията не растат на такъв студ.

Жена се разхожда покрай замръзнала къща в центъра на града.

До градчето се стига само по един единствен път, който често е смъртоносен

Всички животни са с много дебела козина, която да ги топли.