Най-високата сграда в Европа вече не е в Германия

Не, най-високата сграда на континента не е във Франкфурт, във Варшава е! 


най-високата сграда

Varso Tower, небостъргач в центъра на Варшава, става най-високата сграда в Европа. Това съобщи компанията, изпълнител на проекта – HB Reavis, след като беше монтирана 80-метрова спирала. Така общата височина на сградата вече е 310 метра или с 50 метра повече от досегашния рекордьор – 259-метровия небостъргач във Франкфурт, офис на Commerzbank. 

Най-високата сграда, задминала тези в Лондон и Франкфурт.

53-етажната Varso Tower е проектирана от лидера на небостъргачите – Foster and Partners. Пълното завършване на проекта се очаква в началото на 2022 година.

Най-високата сграда в Европа ще има огромен вътрешен двор с много зеленина и дървета, а фоайето ще привлича погледите с 10-метровите си стени, облицовани с ръчно изработена керамична мозайка. Панорамни високоскоростни асансьори асансьори, движещи се с бързина 8 m/s, ще отвеждат до две открити тераси на покрива, предлагащи единствена по рода си панаромна гледка към града. На историческия център на Варшава посетителите ще могат да се любуват и от 3-етажния панорамен ресторант, разположен от 46-я до 48-я етаж. 

По-голямата част от сградата вече е облечена със стъклена завеса, висока 4 м, която филтрира изобилие от естествена светлина върху широките плочи на пода. „Една от най-зелените сгради в Полша, Varso Tower съчетава устойчивия дизайн с впечатляващи показатели за енергоспестяване, безопасност и комфорт“, казват от компанията.

Varso Tower е последната част от Varso Place, състояща се от офиси, хотел, иновационен център и търговски обекти.

Varso отвътре.

Пандемията от Covid-19 естествено оказва влияние и върху работата по проекта. От HB Reavis споделят още, че много от решенията на наемателите са бииили стопирани или отложени за по-късно, но въпреки това вярват, че нещата ще се променят и компаниите ще наемат своите офис и търговски площи, особено след като пандемията отмине.

Моменти от строителния процес.

 

Монтираната 80-метровата спирала тежи 70 тона.

 

Най-високата европейска сграда. Снимки и източник: Varso Place.

Вижте още: 

Небостъргач вдъхновен от слънчогледите