Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Най-високият небостъргач в света излиза в орбита

След като ви представихме плановете за най-дългият небостъргач в света, някои от вас ни запитаха дали това ще е и най-високата сграда на планетата. Отговорът е: не. Плановете за най-високата сграда в света са грандиозни, даже… излизат извън този свят 🙂

Визията на архитектите от Clouds Architecture Office е за небостъргач, който е вързан към орбитиращ астероид. Идеята за сградата се казва Analemma. Тя ще бъде захранвана от соларни панели, намиращи се в самия космос. Водата в тази невероятна постройка ще идва от влагата в облаците, която ще бъде улавяна чрез специална система.

Макар дизайнът на Analemma да звучи като подранила първоаприлска шега, то идеята определено е доста интересна и неконвенционална, заслушава си изследването на тази възможност, а дори и да е неосъществима, определено ще е източник на други идеи.

Концептуалният дизайн започва с поставянето на голям астероид, който да орбитира около Земята, той ще се движи между  северната и южната хемисфера по предварително начертан всекидневен маршрут. Небостъргачът, завързан за астероида чрез много здрав кабел, ще позволява на живущите направо да се спускат на работа в Манхатан, вместо да висят с часове в задръствания.

Сградата ще е разделена на четири основни зони: бизнес на по-долните нива на кулата, спални помещения, намиращи се някъде в средата, молитвени стаи, помещавани близо до върха и точки за трансфер на пътници, на самото дъно. Плановете предвиждат частите за кулата да бъдат изградени в Дубай, за който архитектите казват, че е „специалистът в строителството на високи сгради и строят на цени 1/5 от цените в строителството на Ню Йорк“. Модулите ще бъдат транспортирани и сглобявани над Земята.

 

 

 

Източник: Dezeen, Inhabitat