Намаляват въглеродните емисии във Варна с нови улични лампи

Община Варна стартира мащабен проект за ново улично осветление в район "Младост"


улични лампи

текст: Димитър Щерев / снимка: Getty Images

В 3-ти и 4-ти микрорайон в квартал „Възраждане“ уличните лампи са остарели и са с голям разход на енергия. Там ще се подменят 1105 амортизирани осветителни тела с нови светодиодни LED – с високо качество и повишен светлинен добив.

Това ще намали разходите за електроенергия със 109 981 лв. годишно, а въглеродните емисии ще намалеят със 714,02 tCO2, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в общината.

Общата стойност на проекта е 1,3 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 713 306 лв. Съфинансирането е в размер на 599 500 лв. Средствата са осигурени от програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020. Варна е една от 20-те общини, успешно защитили проектното предложение, от общо 107 кандидатстващи.

Ново осветление ще бъде изградено на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства. Модернизацията ще повиши енергийната ефективност и ще подобри качеството на живот.

Вижте още: