НАП въвежда двойна защита при плащанията през виртуален ПОС

Над 50 млн. лева са платени през електронната услуга от началото на годината


НАП

НАП въвежда двуфакторната идентификация при потвърждаване на плащанията онлайн. Целта на Национална агенция за приходите е по този начин да се повиши сигурността при плащанията с банкови карти в интернет.

Виртуалният ПОС на НАП е една от най-често използваните електронни услуги на приходната агенция. От създаването й през нея са извършени повече от 1,2 милиона трансакции за над половин милиард лева.

От началото на тази година през виртуалния ПОС са платени повече от 50 милиона лева.

Подобряването на сигурността на плащанията онлайн е в изпълнение на действащата Директива за платежните услуги – PSD 2. Директивата е за всички граждани от Европейския съюз, считано от 30.03.2021г. С преминаването на НАП към нов протокол (EMV 3DS) за виртуалния ПОС терминал ще има и промяна на страницата за въвеждане на картови данни при плащане на суми, предупреждават от агенцията.

Различен ще бъде и начинът на потвърждаване на трансакции при лица, плащащи с карти, които поддържат Mastercard IdentityCheck и Verified by Visa. Въведената двойна идентификация включва, освен познатата динамична парола, още една статична – 3D парола. Тя ще служи ,за потвърждение на онлайн плащанията. Тя ще се дава от обслужващата банка, която е издала картата, уточняват още приходната агения.

Новият интeрфейс на плащанията през виртуален ПОС терминал ще бъде активен след 9.00 ч. на 30 март. Тогава, между 8.30 ч. и 9 часа са възможни затруднения при достъпа до електронните услуги, предупреждават от НАП.

Националната агенция за приходите започва и работа по четири проекта, одобрени от Европейската комисия на обща стойност 1,25 млн. евро. Проектите са насочени към оптимизиране на работните процеси и използваните методи и въвеждане на нови практики, в съответствие с европейските стандарти.

снимка: freepik

Вижте още: