Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Направете си сами дървени мебели с пластмасови бутилки (видео)

Завършилата дизайн Микаела Педрос показва как да си направим мебели, използвайки пластмасови бутилки. Използваните вече шишета се нагряват, за да омекне пластмасата, след което биват използвани за сглобки на дървени мебели.

„Показвам ви експериментална техника за сглобки използвайки пластмасови шишета. Идеята е да вземем пластмасово шише, да го изрежем и след това да го сложим около две парчета дърво. След това го загрявам, за да се свие и да влезе в ролята на сглобка“, обяснява Педрос.

Дизайнерката използва пистолет с горещ въздух, за да омекоти пластмасата. Тя дялка резки в дървото, за да се захваща по-сигурно пластмасата.

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_3

„Издъбаната повърхност е ключът към силата на тези сглобки. Като създам малки неравности, пластласата се слива заедно с дървото“, обяснява тя.

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_4

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_5

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_7

Педрос е използвала този метод, за да построи най-различни мебели, които са съставени от дърво втора употреба.

Все пак основната цел на проекта е да покаже на хората как могат сами да си правят мебели.

„Основната идея на проекта ми не е да продавам мебелите, които правя, а по-скоро да споделя принципа и техниката“. Педрос е работила в малка работилница в Лондон, където е призовавала хората да идват, за да им показва на живо как да си правят сами мебелите.

„Идеята беше да могат хората да дойдат и сами да направят бързо малка мебел, която да си занесат у дома. Всички хора, които го направиха винаги си тръгваха с една голяма усмивка, защото за тях се бе случила някаква магия“, разказва още дизайнерката.

Тя обаче има и по-мащабен план. Заради непрекъснатото изхвърляне на пластмаса, Педрос се надява да научи на тази техника повече хора по целия свят. Така хората хем ще се радват на собствения си труд, хем няма да им излиза скъпо, а и ще използват собствени материали.

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_8

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_10

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_13

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_15

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_936_20

rca-graduate-show-bottles-micaella-pedros_dezeen_sq