Направи си сам бетонни плотове


Вместо да плащат висока цена за ремонт на кухнята или банята, много собственици предпочитат сами да си свършат работата. Такова модерно решение е плотът от бетон. Процесът е лесен и цената на материалите е ниска. Завършените бетонни плотове не са сложни за поддръжка и са гъвкави за направа, за да си отиват със съществуващите форми и цветна схема на пространството.

Най-лесният начин да направим бетонни плотове е да ползваме съществуващите плотове като основа. Този метод работи много добре върху кухненските термо плотове, дори върху плочки.

За най-добри резултати, преди да започнете махнете сложените мивки, кранчета и котлони.

1. Приготвяне на повърхността

Ползвайте ротационна или вибрационна шлайф машина за старият плота, защото бетонът няма да залепне на твърде гладка повърхност. Затова е важно да шлайфате внимателно и навсякъде и да не забравим страните и ръбовете. С една ръка може да проверим повърхността дали не са останали някакви гладки места.

2. Защитаване на околните повърхности

За да предпазим околните повърхности от бетонната смес, покрийте шкафовете, пода и стените с найлон.

3. Смесване и полагане на бетонният разтвор

Има множество формули за бетон на пазара, които са измислени за покриване на повърхностите с тънки слоеве. Когато е възможно да си направим сами сместа от обикновен бетон, по-добре е да използваме специфични продукти, измислени за тази задача поради две причини. Първо, ще има по-малко отпадъци, защото тези продукти се продават в по-малки опаковки (сухата бетонна смес не е дълготрайна след като пакета е отворен). Второ, в тези специфични формули няма големи частици и чакъл, които ще пречат на полагането с тънки слоеве.

Смесваме бетонния разтвор според инструкциите на опаковката и полагаме първия тънък слой с шпакла.

Важно е да обърнем внимание на първия слой и да се подсигурим така, че мокрият бетон да покрива цялата повърхност и да е възможно най-гладък. Гладкият първи слой ще служи като солидна основа за следващите слоеве.

Продуктът ще започне да съхне бързо. Не трябва да преправяме места, които вече изсъхват. Ще има възможност да поправим грешките си по време на полагането на следващите слоеве.

Ако плота има вградена мивка, ще ви е по-лесно да полагате бетона с една гъба на извитите повърхности и ръбовете.

4. Шлайфване на сухия бетонен слой и повтаряне

След като е изсъхнал първият слой започваме да шлайфаме несъвършените места с шкурка завита около блокче дърво или гъба. Ще бъде прашно — най-добре за този етап да носим маска и да изчистим отпадъците с прахосмукачка. След това, повтаряме полагането на бетонната смес и шлайфането докато цялата повърхност не се покрие гладко. Обикновено това се постига след два или три слоя. Оставяме бетона да изсъхне изцяло между слоевете.

5. Уплътняване на бетонните плотове

След като плотовете са изцяло изсъхнали и полирани, ползваме агент за уплътнение за да ги направим херметични и непроницаеми. Има много различни продукти на пазара за уплътнение на бетон, но ако става въпрос за кухнята е важно да изберете един, който е разрешен за хранителната промишленост. Прилагаме уплътнителния агент според инструкциите на опаковката.

Една дума и за избора на цвета

Макар че основният цвят на бетона е сив, има два начина да сменим цвета. Първият начин е да добавим боя по време на смесването на бетона. Тези бои на прах се намират в магазина при чувалите бетонна смес. Вторият начин е да приложим специален байц за бетон след като плотовете са изсъхнали, но преди да сте ги уплътнили.

След време бетонните плотове могат да изискват периодична поддръжка, като запълване на пукнатини и стружки и повторно уплътняване. Въпреки това, с добра грижа, те трябва да останат красиви и функционални поне няколко години.

Източник: www.hometalk.com

Снимки: Bethany Dearden, Doreen Cagno, Elizabeth @ Creating Rustic Charm, Reid Design