Направи си сам: Боя за черна дъска


Боята за черна дъска става популярна, защото е практична и сантиментална: може да се прилага на стените, както и на мебелите, а и ни напомня на основните тъмно-зелени, черни и сиви дъски от училище. Вярно е, че сега се продава боя за дъска във всеки цвят, но се оказва изключително евтино и лесно да си направим домашен вариант. Тази рецепта изисква само акрилна боя, гипс на прах и вода. В направата й могат да участват и малки деца над 5-годишна възраст.

Материали:

Гипс на прах

Акрилна боя

Вода

Лъжица или купа за мярка

Кофичка (от кисело мляко, например)

Пръчка или лъжица за бъркане

Най-добрата консистенция се получава с три части боя, две части гипс и една част вода.

Първо измерете гипса в кофичката – 2 супени лъжици е достатъчно за начало. Добавете 1 с. л. вода и бъркайте докато буците изчезнат. Когато сместа стане гладка, добавете 3 с. л. акрилната боя и пак разбъркайте добре.

Вече сте готови да боядисвате. Пробвайте малко от боята, за да проверите консистенцията. Ако е много гъста, добавете още малко вода или боя.

Боядисайте повърхността на предмета или стената с толкова слоеве, колкото трябват докато не се постигне непрозрачно покритие. Докато чакате всеки слой да  изсъхне, покрийте плътно кофичката с боята и се опитайте да използвате цялата боя за кратко време, за да не се втвърди. След това оставете предмета или стената да  изсъхнат за една нощ, преди да пишете върху нея.

Инструкциите на купената от магазина боя предлагат кондициониране преди употреба, което също става за домашната боя за тебешир: разтрийте с тебешир по дългия край върху цялата повърхност и след това я избършете. Сега домашната ви черна дъска е готова за рисуване.

Източник: www.thesprucecrafts.com

research symptoms