Напредват с проекта „Форум Север“


проекта форум север

Кметът на Пловдив Здравко Димитров лично провери строителните дейности по проекта за реставрация и консервация на „Форум Север“, за който общината предвиди бюджет от 85 000 лв.

Към момента са финализирани археологическите разкопки и се работи по укрепване на стените, изграждане на инфраструктура и експониране на археологическите ценности.

Кметът Димитров, заедно със зам. кметът по строителството Пламен Райчев, провери и напредъка на строителните дейности по укрепване на източна и югозападната част на обект „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол”.

Много скоро това ще бъде един от най-интересните обекти в центъра на Пловдив.”, заяви градоначалникът, цитиран от пресцентъра си.

проекта форум север

Заглавна снимка: кметът Здравко Димитров по време на инспекцията на проекта „Форум Север“.

На обекта, който е културна ценност със статут от национално значение, бяха открити археологически артефакти с висока културно-историческа стойност. Сред тях са мраморна плоча с изображението на богинята Артемида-ловджийка и статуетка на богинята Кибела, която по римско време се е почитала като покровителка на благосъстоянието на градовете и държавата.

Припоняме, че с „Форум Север“ се предвижда и изграждане на пешеходна връзка от Главната улица до археологията, както и през нея – до Епископската базилика. Тази зона ще бъде свързана и с Одеона/Булевтериона в един общ комплекс.

Проектът е на арх. Румяна Пройкова. Очакванията са цялата зона да придобие вид, подобен на този на археологията пред входа на Пощата до Цар Симеоновата градина. За целта е сключен договор с фирма-изпълнител на стойност 2 милиона лева.

Снимки: община Пловдив

Вижте още:

Пловдив e сред 8-те най-древни, но процъфтяващи градове в света