Напрежение на протеста за старта на новия политически сезон


Докато новият политически сезон е пред старта си, в триъгълника на властта се събираха протестиращи.

Първите демонстранти дойдоха около 07:00 часа, а след 08:00 часа към сградата на бившия Партиен дом полетяха яйца и храна. Засилено е полицейското присъствие в района, където обстановката е напрегната.

Един човек беше арестуван.

10-ата сесия на парламента ще бъде открита точно в 09:00 ч. с химна на републиката и на ЕС в присъствието на депутатите, министрите и президента.

В началния час на пленарното заседание президентът Румен Радев ще направи обръщение към депутатите и народа от новата пленарна зала. Той ще говори от трибуната на бившия Партиен дом. Очакват се и политическите декларации на парламентарните групи с техните приоритети за новия политически сезон.

Най-очакваната новина ще бъде дали управляващите от ГЕРБ ще успеят да съберат необходимите 120 подписа, за да стартира дебата за нова Конституция, свикване на Велико народно събрание и рестарт на обществено-политическата система, каквото намерение заявиха.

На прага на новия парламентарен сезон това все още не е ясно. Днешният 2-ри септември е датата, която от партията си дадоха, за да съберат нужните подписи. Ситуацията е неясна след отказа на ДПС отпреди ден. Този вторник още от рано се очакват важни разговори. Последният тур на консултации за подкрепа за проекта за нов основен закон е между ГЕРБ и „Воля”. Не е ясно и как ще гласуват деветимата независими депутати, които може да се окажат ключови за политическите решения на най-голямата партия у нас.