Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Народният театър с кампания „Да осветим Вазовия храм“

Народният театър

Народният театър „Иван Вазов“ дава началото на кампания за художествено осветяване на своята фасада и цялата външна структура на зданието. Инициативата е свързана с отбелязване на 45-та годишнина от откриването на обновената сграда на Театъра и 100 години от смъртта на своя патрон.

Проектът „Да осветим Вазовия храм“ има за цел чрез поставяне на специална система от осветителни тела да подчертае уникалната красота и архитектура на една от най-внушителните сгради в столицата и Европа. Сегашното частично базово осветление, което осветява само част от колоните на предната фасада, е направено през 2006 година.

Кампанията е насочена основно към големите компании и организации, които могат да станат дарители и да направят възможно събирането на средствата, необходими за осъществяването на идеята.

Тъй като сградата и цветът й е паметник на културата, проектът ще се осъществи при спазване на всички изисквания за съхраняване на тяхната неприкосновеност.

Подобно художествено осветление на фасадата имат почти всички големи европейски и световни театри. Включително и тези, създадени от архитектите на сградата на Народния театър – виенските майстори Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

„Цялото пространство тук – театърът, Градската градина, Градската художествена галерия и Националната художествена галерия, е обявено за културна среда, която трябва да опазваме. Осветяването на сградата на Народния театър ще завърши неговия облик на духовен и културен център на нашата столица, коментира директорът на театъра Мариус Донкин. Народният театър, от самото си създаване и до днес, и винаги е провиждан като храм, озаряващ с духовна светлина. Светлина, която извира от сцените и словото, от посветената и вдъхновена работа на актьорите и режисьорите, на всички, призвани да съществуват всекидневно във високото измерение на изкуството“, допълва още директорът.

Поглед отвътре. // снимка: НТ „Иван Вазов“

Народният театър „Иван Вазов“ – любопитни факти:

Сградата на Народния театър със 117-годишна история е претърпяла редица катаклизми. Но след всеки един се е възраждала отново като феникс – изобразен и на прочутата завеса на Голяма сцена:

Уникалната барокова сграда е построена по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Те вече са били автори на множество театрални сгради във Виена, Загреб, Прага, Висбаден. В Одеса, Братислава и други европейски градове, превърнали се в забележителности. Основите са положени на 4  юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър “Основа”. Сградата е завършена в края на 1906 г. и тържествено открита на 3 януари 1907 г.

Народният театър
Народният театър през 1908 г. // снимка: НТ „Иван Вазов“

На 11 февруари 1923 г. по време на честването на юбилея от първото театрално представление в България със спектакъла “Райна Княгиня”, декорите на сцената внезапно пламват. За съжаление огънят изпепелява сцената и салона. През 1924 г. държавата гласува кредити за изграждането на новата сграда на театъра. Така от 1926 до 1929 г. строят сградата по проект на немския архитект Дюлфер.

По време на бомбардировките над София на 10 януари 1944 г. е разрушено Южното крило на театъра. То е възстановено две години по-късно. Автентична е останала фасадата на сградата с двете каляски върху куполите. Дюлфер измисля гениално решение за каляските, като ги качва на пружини, върху които те стоят от 1924 г. досега.

Въпреки множеството изпитания, Народният театър и днес продължава да възхищава с уникалната си архитектура в неокласически стил. Сградата е с шест колони, поддържащи триъгълен фронтон, върху който е изобразен бог Аполон в обкръжението на музите на изкуствата.

Вижте още: