Народното събрание реши ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване, президентът ще наложи вето


Със 116 гласа за депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване.

Така народното събрание продължава с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Държавната агенция Електронно управление заедно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство.

От БСП оспориха текста с мотива, че това ще доведе до хаос по време на предстоящите парламентарни избори. Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори – „Национален фронт за спасение на България”. В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в конституцията, за избори за Велико народно събрание. В мотивите си НФСБ посочват, че Великото народно събрание изисква максимална представителност, която се гарантира единствено от пропорционалната избирателна система, а мажоритарен избор облагодетелства основно големите политически сили.

БСП настояват предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени. Лидерът Корнелия Нинова: „160 подписа за свикване на Велико народно събрание няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа, Това беше спасителният пояс за бойко Борисов и за вас.”

Депутите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване – предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.

„Категорично ще наложа вето на този закон. Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани.” Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти приетите от НС промени в Изборния кодекс.

Отдавна има всички условия кабинетът да подаде оставка, каза още Радев. Според него протестите в страната се радикализират. Заяви, че всяко протакане от страна на управляващите само ще задълбочи кризата.

Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите и да манипулират по тяхно желание, допълни Радев.

Президентът подчерта, че служителите на НСО вчера са действали по нареждане на председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Както знаете служителите на НСО са действали по указание на стопанката на НС госпожа Караянчева. Проблемът не е в НСО. Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка – хората да дойдат при тях.

Аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО. Това, според мен, е крайно време да стане. И ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон, защото закон учредява тази служба. И когато искаме да бъде закрита, тези които искат, съответно и парламента, трябва да посочи, коя друга структура, с какъв личен състав, с какви правомощия, с каква подготовка ще поеме охраната на тези критични обекти от националната ни сигурност – Министерски съвет, Парламент и Президентство.”

Още по темата:

Продължава обсъждането на промените в Изборния кодекс

Без подкрепа за Велико народно събрание управляващите прокараха правила за неговия избор