НАСА отваря МКС за търговска дейност

Планува се пълна комерсиализация на космическата програма


В петък НАСА разработи нов многоцелеви план, който отваря вратите на Международната космическа станция (МКС) за търговски компании, съоръжения и дори астронавти-туристи. НАСА вече разрешава  търговска дейност на МКС, но агенцията заяви, че се стреми да увеличи офертите си за компаниите, така че „иновациите и находчивостта да ускорят процъфтяващата търговска икономика в ниската орбита на Земята“.

Това ново решение се вижда като начин за пълна комерсиализация и дори замяна на космическата станция, което създава бюджетни възможности за подновяване на програмата за Луната. Една голяма промяна в петстепенната визия на НАСА е да се даде възможност на „частни астронавти да провеждат одобрени търговски и маркетингови дейности на космическата станция“.

НАСА позволява на частни астронавти да остават на космическата станция до два пъти годишно и най-много за 30 дни. Условията: те трябва да отидат там чрез търговски американски космически кораб, като например предстоящите превозни средства на SpaceX или Boeing, и да платят 35 000 долара на ден, за да покрият разходите за поддръжка, комуникации и други разходи на НАСА.

Ричард Гариот, англо-американски предприемач, който плати 30 милиона долара за двуседмичен престой на МКС през 2008 г., нарече този ход „сеизмична промяна“ в космическата политика на САЩ. Гариот е един от седемте частни астронавти, които са посетили МКС и то само защото Русия е била готова да ги вземе. Преди десетилетие, каза той, НАСА агресивно се противопостави на присъствието им в управляваното от правителството съоръжение. Но агенцията не можеше да попречи на престоя на гражданите на МКС поради международни споразумения и конвенции.“Почти всички, които летяхме с частни полети, бяхаме буквално разубеждавани от НАСА или се опитаха да ни забранят изцяло“, заяви Гариот.

Гариот вярва, че комерсиализацията на космическото пространство ще спомогне за ускоряване на научните изследвания, необходими за изпращането на астронавтите в дълбокия космос за дълги мисии като същевременно подобрява удобствата на МКС. „Храната не е добра и съоръженията за лична хигиена липсват в значителна степен“, каза той , посочвайки, че това са две области, които могат да бъдат подобрени чрез търговските иновации.

Новият подход на НАСА ще помогне на агенцията да реши няколко дългогодишни проблема с инвестициите си в космоса, които се оценяват на около 100 милиарда долара.

Един от проблемите е, че НАСА е била помолена от администрацията на Тръмп да върне хората на Луната през 2020 г. и да създаде постоянна база там. Но правителството все още не е дало достатъчно средства на агенцията, за да постигне тази трудна задача. Междувременно НАСА продължава да плаща около  3 – 4 милиарда долара годишно, за да поддържа и експлоатира своята космическа станция.

„Всяка година станцията остава в орбита, а НАСА разпределя приблизително половината от общия си бюджет за човешки космически полети за операциите на МКС – разход, който ограничава способността на агенцията да финансира разработването на системи, необходими за посещение на луната и други дестинации извън ниската земна орбита. „, коментира Пол К. Мартин, генерален инспектор на НАСА.

НАСА цели пълна комерсиализация на космическата станция до средата на 2020 г. – с други думи, просто да предаде МКС на компаниите. Чрез отварянето на МКС за търговска дейност, агенцията може да оправдае текущите си разходи  и да работи за получаване на допълнителния бюджет, от който се нуждае, за да достигне Луната. Но друга ключова част от новия план на НАСА е да се отвори пристанище на МКС за търговски модул, лаборатория или друго съоръжение.

Агенцията планира да публикува покана с предложения за тази инициатива следващата седмица. Крайната цел, изглежда, е МКС бавно да премине към търговския сектор и дори да насърчи развитието на изцяло нови частни космически станции.

Източник: businessinsider.com