Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

НАСП: Промените в ЗУТ са използвани за политически цели

промените в закона лични данни

От Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) излязоха със становище, че промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са използвани за политически цели. В отворено писмо от НАСП заявяват още, че с тези промени проблемите в строителния сектор остават без кардинално решение.

Публикуваме пълния текст на писмото, подписано от Георги Шопов, председател на НАСП, без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с наложеното вето от президента на Република България и приетите промени от Народното събрание в Закона за устройство на територията (ЗУТ), ние от Националната асоциация на строителните предприемачи заявяваме, че тези изменения и допълнения няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. А напротив.

Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона.

В обществен интерес е подобряването на благосъстоянието на гражданите. А то е свързано с възможността на бизнеса за създаване на повече продукция, осигуряване на работни места и внасяне на приходи в държавния бюджет. Без да се облекчи административната тежест, това е особено трудно. Важно е да подчертаем, че по-голямото предлагане на пазара води и до намаляване цената на крайния продукт, което ще направи жилищата по-достъпни за населението.

През последните дни ставаме свидетели как текстовете и измененията на един изцяло технически закон – ЗУТ, се политизираха.

Ние, членовете на НАСП, сме категорично против това основният закон в градоустройството да бъде използван по този начин. ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава продукт, необходим на обществото и осигурява заетостта на над 200 000 души. Недопустимо е този важен закон да става заложник на политически борби и интереси. Още по-нередно е политическа партия да излиза с декларации по него без никаква техническа експертиза. Нещо повече, тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната. Създава се внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма. А всички приети промени са рестриктивни спрямо целия бранш, което прави горното още по-недопустимо.

Според нас причините за политизиране на дебата относно измененията в закона са внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения.

Надяваме се, че този лош пример ще промени подхода на законодателната власт към създаването и изменението на закони.

Вижте още: 

Парламентът не прие ветото на президента върху разпоредби от ЗУТ

 

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията

 

Отворено писмо от Националната асоциация на строителните предприемачи относно промените в Закона за устройство на територията