Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Насрочиха дело срещу забраната за коли в Морската градина на Варна

Морската градина

текст: Димитър Щерев / снимка: община Варна

Върховният административен съд (ВАС) е насрочил заседание по делото, образувано по жалба срещу заповедта на кмета на община Варна за одобряване на Генералния план за организация на движението. Чрез плана се регламентира забраната  за достъп на автомобили в Приморския парк.

Датата е 13 май и това е голяма новина, тъй като гледането на делото по същество се забави повече от година, обяви кметът Иван Портних.

Портних припомни също, че това е втора инстанция. При първата състава на ВАС е отсъдил решение в полза на общината и е потвърдил заповедта му. А жалбата, която стана причина за забавянето досега, е подадена от „Овърсийз хоризонт“ АД, „Медицински център за специализирана извънболнична помощ – Асклепий“ ООД и Елена Николова Василева, както и  „Варна пропърти“ ЕООД. 

Битката срещу автомобилите в парка е моя кауза и аз я отстоявам от 2013 година. Независимо от огромния натиск от страна на собственици на имоти и заведения. От 2013 г. не съм издал нито едно разрешение за строеж в градината. Издавах заповеди за спиране на автомобилите, които яростно бяха и продължават да са атакувани в съда от частници. Променихме Генералния план за организация на движение, ангажирани са екипи от общинска полиция за контрол на достъпа в парка, каза кметът.

По думите на Портних, при последната атака срещу предварително изпълнение на негова заповед от 2019 г. е получил глоби, издадени от ВАС.

Глобите са заради неизпълнение на определение за спиране на предварителното изпълнение на заповедта – тоест за премахване на пътните знаци. А тъй като делото вече е насрочено по същество, ще изпълня разпореждането на съда и в близките дни знаците ще бъдат зачохлени, допълни още той.