Feel Me experience събира архитекти и дизайнери


Feel Me experience е първото от поредица събития, насочени към опазването на културни и архитектурни паметници, което цели да провокира дизайнери и архитекти. Feel Me experience ще се състои в периода от 13 до 22 март в Националния студентски дом в София. Само в тези шест дни публиката ще може да посети представлението, което провокира сетивата. Pop-up “Дишащ бар“ в Главното фоайе на сградата ще посреща гостите. Създаден със специалните плочи на Fiandre Active Clean Air & Antibacterial Ceramic™, той е микс между арт инсталация и истински бар.

Националният студентски дом е перла в сърцето на София – уникална по своя характер и история институция. Със своите архитектурни дадености тя привлича вниманието на арх. Ивета Попова – съосновател на Design Lab  и водещ архитект на ATG design. Превръща се в център на алтернативно pop-up арт събитие, микс между сетивен театър и имерсивен перформънс, инициирано от самата нея.

Изкуството винаги е бил способът да се повдигнат належащите въпроси и именно чрез Feel Me experience целим това. Да насочваме вниманието на професионалната общност към Студентски дом и казуса по неговата реновация.”, споделя арх. Ивета Попова.

Вдъхновена от преживяването на сетивно представление в Ню Йорк, от една страна, и световните форуми за дизайн със своите множество арт инсталации, от друга, Ивета ги обединява в едно. Feel Me experience е театрален спекталъл, създаден в контекста на пространствата на Студентски дом. Със своите декори и инсталации прави първа крачка към промяната на мястото.

“Въпреки че сградата остарява красиво, тя е пред разпад, заради претърпения пожар през 2001 г.. Вярвам, че съвместно с още колеги от архитектурния бранш, създавайки експертна група, бихме могли да съживим Студентски дом. Да помогнем за преусмисляне на неговите пространства, така че те да отговарят на нуждите на съвременните младежи със своите дизайн и функция.”разказва арх. Попова.

В откриващата вечер на 13 март (петък) организаторите са подготвили празнична програма.