Не крематориум за боклук, а кристален дворец!

Арх. Игнатов: "Изумлението ми като архитект да видя индустриална сграда за пещ облечена с остъклена фасада като за луксозен небостъргач е наистина огромно!"


Не крематориум, а направо кристален дворец в двора на ТЕЦ София. Платен от бюджета на Столична Община.”

Това написа в личния си профил в социалните мрежи арх. Борислав Игнатов, столичен общински съветник, бивш председател на КАБ и претендент за кмет на София във връзка с новия инсинератор в столицата. Арх. Игнатов публикува и идейния проект, по който в момента тече търг за изпълнение на вече обявената обществена поръчка, както и количествените сметки.

Въпреки всички протести, аргументи и твърдата позиция на Демократична България против инсинератора (пещта за отпадъци) в центъра на София, мнозинството от ГЕРБ в СОС го бута с всички сили към спешна реализация и „усвояване“ на милионите за него. Изумлението ми като архитект да видя индустриална сграда за пещ облечена с остъклена фасада като за луксозен небостъргач е наистина огромно!, възмущава се още бившият председател на КАБ и продължава:

Не стига това, но е предвиден и остъклен покрив, а цялата геометрия на сградата е “усукана”, за да стане максимално сложна и скъпа за изпълнение! Дори коминът е облицован със скъпи материали! За десерт – в количествената сметка на проекта е написано името на конкретния производител, от когото „трябва“ да се закупи въпросната фасада, нещо изрично забранено в обществените поръчки!

Наистина не мога да повярвам на очите си и на наглостта на Фандъкоуправлението! Да се поръча възможно най-скъпата окачена фасада, за да се надуе сумата за „усвояване“ е престъпно и не е случайно!

Обществените поръчки за строителство са всеизвестна схема за точене на средства и пълнене на шкафчето с кюлчета за купуване на избори и още власт. Лошото е, че с всяка успешна „транзакция“, наглостта на тарикатите се увеличава и алчността им расте.

Арх. Игнатов се заканва да постави въпроса в инженерната и архитектурните комисии. Въпросите са много, но най-вече се интересува кой, кога и как е поръчал този екстравагантен проект и как той става задание за обществената поръчка с конкретни доставчици в него. Има се пред вид фирма “Алу Кьониг Щал” ЕООД с продукта им Schüco, че даже и определен цвят.

Публикацията на Игнатов очаквано предизвика и различни обществени реакции.

Едни искат да се сподели името на проектанта, който очевидно е направил проект с желанието да бъде разпознаван”. Други се заканиха да “скъсат” дипломите си и да сменят прозвището си. Трети питаха, защо София тепърва ще стори и инвестира в инсинератор, ако според официални данни страните от ЕС ще трябва да рециклират поне 55% от своите битови отпадъци до 2025 г., 60% до 2030 г. и 65% до 2035 г. наред с одобрени мерки за 10% ограничение на депото до 2035 г., задължително разделно събиране на биоотпадъци?
До момента поста на арх. Игнатов е споделен  267 пъти.

Проектът на бъдещия инсинератор и количествената сметка:

 крематориум