Небостъргач вдъхновен от слънчогледите


Eквадорското дизайнерско студио oficina de Diseño (odD +) представи небостъргач слънчоглед – концептуална жилищна сграда, вдъхновена от семената и венчелистките на слънчоглед. Концепцията идва в отговор на бурния растеж на градовете в Латинска Америка и загубата на ендемични видове. Сградата „Слънчоглед“ е представена като „вертикална екосистема“ с буйни самоподдържащи се саксии, разположени на всеки етаж до последния. В резултат на това сградата ще предлага целогодишно естествено пречистване на въздуха, както и храна и местообитание за местните птици и насекоми.

Понастоящем, все още в етап на разработване на проекта, „Слънчоглед“ е създадена като жилищна сграда, която обхваща малко над 7150 квадратни метра. Многостранната фасада се определя от поредица от арки, оградени от остъкляване от пода до тавана за панорамна гледка към града. Балконите са директно пред арките и поддържат буйни градини, а изпъкналите непрозрачни елементи на фасадата осигуряват защита от слънцето.

„Sunflower Tower използва своя екваториален контекст, за да се превърне в хранилище на растителния и животинския свят в града“, обясниха архитектите. „С възможността да работи през цялата година, включването на самоподдържаща се екосистема, застроената среда намалява въглеродния отпечатък на небостъргача и създава постоянна и пряка връзка с природата, тъй като всеки апартамент е заобиколен от собствена мини гора в гъстата градска среда. Това създава уникален опит и променя типичния градски фон като добавя слой от природата към обектива. “

Интериорът е предвиден с минималистична и съвременна естетика, където дори самостоятелните стаи,като спалнята и банята гледат към градините и града. Приглушените цветове на материала запазват фокуса на открито.

източник: Inhabitat.com, oficina de Diseño (odD+)