Нефтена платформа се превръща във футуристичен хотел


Тъй като днешните градски планове се борят за това как да интегрират възобновяемата енергия в съществуващата инфраструктура, някои архитекти с напредничаво мислене правят задачата много по-лесна. Базираната в Пекин фирма Margot Krasojević Architecture публикува проект, който показва съществуваща нефтена платформа на брега на Южна Корея, превърната в хотел с футуристичен фар, чиято органична форма ще бъде монтирана с въртящи се турбини, за да се използва енергията на приливите и отливите.

 

Дизайнът на хотела ще се състои от многобройни преливащи обеми, изработени от наслоени алуминиеви повърхности и серия от частично напомпани мембранни секции.

Тези материали бяха избрани не само заради тяхната дълготрайност, но и за тяхната лекота. В случай на аварийни или неочаквани вълнения, секциите на шлюзовете се разделят и започват да плуват.

Обвити около основното ядро ​​на конструкцията, редица въртящи се турбини ще събират приливната енергия. Тъй като морската вода се разбива върху повърхността, турбините ще се въртят в съответствие с движението на вятъра и вълните, превръщайки кинетичната водна енергия в електрическа енергия. Според архитекта, турбините ще генерират достатъчно чиста енергия, за да работи хотела и филтрите за обезсоляване на сградата. Всяка излишна енергия ще се съхранява.

 

Интериорът ще има три основни секции – стаи за гости, фоайе и различни социални зони. Стаята на фара, която е в горната част на хотела, ще има стъклен фенер Fresnel, който излъчва светлинни лъчи към морето. Пречупената светлина също ще проникне през интериора на хотела, създавайки ярка, изпълнена със светлина атмосфера.

 

Източник: Inhabitat.com