Немска фирма ще чисти Паметника на свободата в Русе


автор: Силвия Петкова

 

Немска фирма е проявила желание да почисти камъка на символа на Русе – Паметника на свободата. Това съобщи заместник-кмета по строителство Магдалина Илиева. Тя уточни, че ще се чисти само основата на паметника, която е компрометирана – има хлътнали плочи, които трябва да се реставрират. Илиева уточни, че изпълнителят е наясно, че трябва да се чисти без химия и абразиви, които могат да увредят паметника. Преди са се прави реставрацията ще се търси мнение и на групата на русенските художници за това, какво трябва да се направи. Магдалина Илиева допълни още, че фирмата, която сама е предложила да направи чистенето, има опит в цяла Европа. Планират се допълнителни срещи, на които тепърва ще се обсъждат подробностите.

Паметникът на Свободата в Русе е проектиран на италианския скулптор Арнолдо Цоки. Изработката е на Георги Киселинчев. Построяването става факт с дарения в памет на поборниците и опълченците, участвали в Руско-турската освободителна война.

Официалното откриване на мемориала е на 11 август 1909 г, а композицията е пирамидална. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки в дясната посока, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени.

Текстът на главния надпис гласи: „На поборниците и опълченците, които са взели участие за Освобождението на България през 1876-1877 г.“ В задната част на основата са поставени две оръдия. С течение на времето паметникът става символ на Русе, а днес е част от неговия герб. Преди 10 години при случайни снимки на фигурата, младежи констатираха пропуквания по статуята. След подаден сигнал и съгласуване се наложи спешна консервация и реставрация. От тогава обаче не е направена консервация на каменната конструкция и металната скулптура. А най-вече заради големите температурни разлика през лятото и зимата е нарушена полировката на гранита, която играе ролята на патина и има защита функция. Според експертите, за да се ограничат щетите, реставрацията трябва да се направи час по-скоро.

 

Вижте още:

Запечатаха капсула на времето в Русенската библиотека

Русенският храм „Всех Святих“ – проклятие или надежда?