Необикновеният дом на Марк Твен


Нека ви отведем до къщата на знаменития писател Марк Твен, която се намира в Хартфорд, Кънектикът, САЩ – град, в който се влюбва от пръв поглед. Именно в този дом авторът, чието рожденно име Самюъл Клемънс. е създал своите най-прочути творби – „Приключенията на Том Сойер, „Принцът и просякът“, „Живот по Мисисипи“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Един янки в двора на крал Артур“ и други.

Къщата е проектирана по изискванията на писателя от архитекта Едуард Тъкърман Потър. Тя е изграден в стила на викторианската неоготика с типичните стръмни покриви и асиметримчни прозорци, като първоначалната идея е била да прилича на кораб.

Новаторството в архитектурата, необичайността на вътрешната подредба и славата на собственика превръщат този дом в забележителност за дълги години напред.

През 1868 г. Марк Твен посещава Хартфорд, за да уреди публикуването на първата си книга „Наивници в чужбина“. Три години по-късно, след като се жени за Оливия Лангдън и решава да купи три акра земя в Нук Фарм, мястото, където по-рано е бил отседнал.

През 1873 г. архитектът Едуард Тъкърман Потър получава задачата да построи къщата на мечтите на процъфтяващия писател. През 1874 г. семейство Клемънс се настанява в новия си дом, където са родени трите им дъщери – Сузи, Клара и Джийн.

Къщата е на три етажа, с 25 стаи и обширна веранда. В интериора са вплетени екзотични елементи от Далечния и Близкия изток.

На най-горния етаж се намирали билярдната зала и личният кабинет на Марк Твен, където е оставал да пише до късно през нощта. Не било разрешено никой да влиза в стаята, освен чистачите. Гостите от мъжки пол разпускали вътре с пури и алкохол.

Децата имали собствена зона, с детска стая, стая за игра и за учене. Госпожа Клемънс сама обучавала дъщерите си в обширната класна стая на втория етаж. Писателят обичал да играе с децата в зимната градина, където се преправял на слон във въображаемо сафари. Той бил очарован от новите технологии, затова и един от първите телефони бил инсталиран в коридора на къщата.

През 1891 г. обаче заради финансови несполуки се налага семейството да напусне дома и да замине за Европа. Днес къщата е превърната в музей на писателя, който туристи от цял свят.

Вижте още:

Стара викторианска къща в супер модерен дом

Да преместиш къщата си по вода? (видео)