Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Неравенство в заплащането между половете – Защо жените получават по-малко?

Разликата в заплащането между жените и мъжете на територията на ЕС е намаляла до 13% като в България е близо до средното равнище – 12,7, сочат данните на Евростат. Според експертите от КНСБ обаче с напредването на възрастта тази разлика се задълбочава, наред с тенденциите към т.нар. дигитално неравенство, което също е заплаха за работните места и за заетостта. Докато от НСИ отчитат положителен тренд при позиционирането на жените на високи мениджърски позиции като България се нарежда над средното ниво в статистиката на ЕС по жени предприемачи.

Неравенството между жените и мъжете съществува в много области, но една от тях, която най-много се обсъжда, е разликата в доходите, сочи анализът на Евростат. Но данните на агенцията отчитат положителен тренд в „стопяване“ на разликата в заплащането между двата пола. Вижда се, че в разстояние на осем години – между 2012 и 2020 – тя е намаляла от 16,4 до 13%.

Към момента най-голяма разлика се наблюдава в Латвия (22,3%), следвана от Естония (21,1%), Австрия (18,9%) и Германия (18,3%). Докато с най-малка разлика в доходите между половете са страните Люксембург (0,7%), Румъния (2,4%) и Словения (3,1%).

Според КНСБ обаче, макар разликата в заплащането на мъжете и жените да намалява, тя  все още е висока.

Въпреки подобрението на показателя повече от половината от жените у нас работят в нископлатени сектори, коментират от Синдиката.

Макар разликата като цяло да намалява, тя се задълбочава с напредването на възрастта. В началото на трудовата кариера, до 25 годишна възраст, различията в заплащането по пол са сравнително най-малки – 6,6%, но на по-късен етап от 35 – 44 годишна възраст, ножицата се разтваря по-широко и различията вече достигат 17,6%, каза заместник -директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Виолета Иванова.

Средната работна заплата на жените в България е по-ниска с 265 лв. от тази на мъжете.

Жените претърпяват сериозни загуби поради силното си присъствие в нископлатени сектори, категорични са от КНСБ. Около 50% от тях работят в нископлатени отрасли със средна работна заплата  в диапазон от 900 – 1250 лв., или с повече от 25%  по-ниска от средната за страната. Текущите данни, с които КНСБ разполага, за размера на брутната средна работна заплата (към дек. 2021г.) показват, че заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности, а различията в заплащането се запазват на високи нива. В дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ например средната работна заплата на жените е с 34% по-ниска от тази на мъжете (или с  1549 лв.).

Освен това заетостта на жените преобладава в 2 от трите най-ниско платени икономически дейности. При това отново с по-ниска работна залата от тази на мъжете. Това са секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (с 22%) и „Култура, спорт и развлечения (с 21% ).

„С напредъка на дигитализацията на труда постигането на равнопоставеността на пазара на труда ще е предизвикателство.“

За това предупреди още Виолета Иванова, По думите й в настоящата ситуация се създават и предпоставки за нарастване на дигиталните неравенства, което е заплаха за работните места и за заетостта. Жените имат едва 20% шанс да намерят „нова“ работа с по-високо технологично съдържание в сравнение с мъжете. Това посочва още експертът и допълва:

Професионалното развитие на жените по-често се възпрепятства заради семейни ангажименти и грижи за зависими членове на семейство, което безспорно се отразява и върху доходите им.

За КНСБ е тревожно, че намаляват и жените на ръководни позиции.

През 2019 година те са били 39,6%, докато през 2021 година вече са 36,5%. Според Виолета Иванова причината за това е, че по време на пандемията се закриват бизнеси с жени на мениджърски позиции.

Жените предприемачи в България

По данни на НСИ пък България се нарежда над средното ниво в статистиката на ЕС по жени предприемачи. Дамите на високи мениджърски позиции също са значителен процент в България. Те са и много по-млади и по-високо образовани от мъжете, заемащи подобни постове.

В доклад от началото на годината на еврокомисар Мария Габриел обаче се посочва, че представителството на жени на ниво инвеститори и участието им в създаването на фондове за рисков капитал, е твърде ниско и незадоволително. За сметка на това пък, тези данни донякъде се компенсират с високия процент дами – в Европа и България, които участват в управлението на собствени компании.

снимки: Eurostat

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!